Psoriazisul – Ce este și cum se manifestă?

ce este psoriazisul și cum se manifestă blog Farmacia Terrapharm

Psoriazisul – Ce este și cum se manifestă?

ce este psoriazisul și cum se manifestă blog Farmacia Terrapharm
psoriazisul

Deși încadrat în categoria bolilor de piele, psoriazisul debutează, de fapt, în interiorul corpului, fiind o boală a sistemului imunitar. Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică care afectează aproximativ 2% din populația generală. În aproximativ o treime din cazuri, problema imunitară este genetică. În familia persoanelor cu psoriazis există frecvent și alți membri cu această boală. Totuși, și alți factori au un rol în apariția bolii. Psoriazisul a fost asociat cu stresul, obezitatea, fumatul, consumul de alcool, amigdalita streptococică, infecțiile virale, precum și anumite medicamente, inclusiv beta-blocantele (folosite în tratamentul hipertensiunii arteriale) și litiul (prescris pentru tulburări afective). Este caracterizată prin descuamarea excesivă a pielii. Dacă avem gena HLA-B27 există o probabilitate de a dezvolta boala, dar să ne înțelegem că nu este neapărat o condiție. Sunt perechi de frați ambii purtători de HLA-B27, unul a manifestat boala și altul nu. Atunci vine întrebarea normală: Ce determină manifestarea bolii la unii pacienți și la alții nu?

Simplu. Epigenetica, adică manifestarea genelor în funcție de factorii de mediu. Printre factorii de mediu care pot influența exprimarea genelor sunt:

  • Infecțiile virale, bacteriene sau parazitare.
  • Componenta psihică, în general stresul care deprima sistemul imun și atunci apar infecțiile în urma cărora apare descuamarea.
  • Avitaminoze asociate primelor două cauze de sus. Se cunoaște importanța vitaminei D în expresia genelor pielii.
  • Poate cel mai important factor dintre toate cele patru îl reprezintă bacteriile din intestin, pentru că ele modulează răspunsul imun. De aceea, prima recomandare la un pacient cu psoriazis este să se facă microbiomul și zonulina intestinală. Anumite bacterii peste limită sau sub limită în intestinul nostru pot să determine inflamații excesive care să genereze răspuns imun exacerbat care să activeze genele.

Te-ar putea interesa: Psoritis, șampon cu uree 10%

Cum apare psoriazisul

Leziunile caracteristice psoriazisului apar deoarece sistemul imunitar supraactiv accelerează creșterea celulelor din piele. În mod normal, celulele care alcătuiesc dermul cresc și sunt eliminate în decurs de o lună. În cazul pacientului cu psoriazis, această creștere durează doar 3 – 4 zile, și în loc ca aceste celule să fie eliminate, ele se acumulează la suprafața pielii. Deși aspectul pielii nu este întotdeauna cel mai plăcut, cei care se întreabă dacă psoriazisul se ia, dacă este o boală molipsitoare, trebuie să știe că nu, nu este contagios.

Care sunt simptomele psoriazisului și cum îl poți identifica în faze incipiente

Psoriazisul are o evoluție cronică și se consideră, din punct de vedere statistic, că afectează 2 – 3% din populația Globului. El este diagnosticat în egală măsură la femei și la bărbați și se poate localiza în orice regiune a corpului..

Când e vorba despre psoriazis, simptomele depind mult de forma de evoluție și de localizarea leziunilor. Pacienții se plâng, în general, de:

  • Durere, în cazul formei de psoriazis eritrodermic sau articular sau în cazul leziunilor traumatizate sau suprainfectate;
  • Prurit, caracteristic în special formelor de psoriazis eruptiv sau gutat;
  • Afebrilitate: febra mare apare doar în cazul psoriazisului pustular sau eritrodermic;
  • Unghii distrofice;
  • Eruptie cutanată pe termen lung;
  • Durere articulară fără leziuni vizibile;
  • Debut brusc cu zone de roșeață numeroase, răspândite pe corp.

Tipuri de psoriazis, în funcție de localizare

Psoriazisul poate fi clasificat în funcție de localizarea leziunilor. E important de știut că, de cele mai multe ori, mai multe localizări pot coexista la același pacient.

Psoriazis genital, o formă foarte frecventă care afectează până la două treimi din persoanele diagnosticate cu această afecțiune. Psoriazisul genital afectează pielea din zona intimă și partea interioară a coapselor;

Psoriazisul scalpului se întâlnește la peste 60% dintre pacienți. În acest caz, leziunile sunt localizate pe frunte, la limita cu părul, la ceafă și pe pielea din spatele urechilor. Uneori, pot apărea leziuni de psoriazis pe ureche;

Psoriazisul pe față (facial) apare la o treime dintre pacienți. Poate afecta orice zonă a feței, dar apare mai frecvent în zona sprâncenelor, pe frunte sau pe zona dintre nas și buza superioară. Este, probabil, cea mai dificil de suportat formă din cauza aspectului inestetic, pacienții cu această localizare suferind adesea de anxietate și depresie, asociate;

Psoriazis pe mâini, picioare și unghii apare la majoritatea pacienților. Atunci când apar leziuni de psoriazis în palme și pe tălpi, specialiștii vorbesc despre o formă palmoplantară, care afectează între 12 – 16% dintre pacienți. Modificările la nivelul unghiilor apar la peste jumătate dintre persoanele diagnosticate.

Psoriazisul pliurilor cutanate apare cel mai frecvent la subrat sau sub sâni, în zone iritate frecvent de transpirație și frecare. Deși leziunile pot fi mai ușor ascunse în acest caz, disconfortul pe care îl produc poate fi mai mare decât în alte forme de boală.

Există 5 tipuri de psoriazis în funcție de leziuni

Psoriazis în plăci: Este cel mai frecvent, manifestându-se în 80-90% din cazuri. Este caracterizat de pete groase și roșii pe piele, frecvent având un strat alb sau argintiu.

Psoriazis gutat: Apare sub forma unor pete mici roșii pe piele. Acesta afectează aproximativ 8% dintre persoanele cu psoriazis. De cele mai multe ori, debutează în copilărie sau adolescență.

Psoriazis inversat: Acesta apare frecvent în pliurile pielii, de obicei sub sâni, în zona subrațului sau între coapse. Petele sunt roșii, frecvent lucioase și fine la palpare.

Psoriazis pustulos: Este o formă severă de psoriazis, care se dezvoltă rapid prin pustule albe înconjurate de roșeață. Poate afecta anumite zone ale corpului, precum mâinile și picioarele, sau poate afecta întreaga suprafață a pielii.

Psoriazis eritrodermic: Mai este denumit psoriazis exfoliant – este un tip rar de psoriazis care se prezintă sub forma unor arsuri severe. Afectiunea reprezintă o urgență medicală.

Psoriazisul la copii

Până la 40% dintre persoanele cu psoriazis prezintă simptome înainte de împlinirea vârstei de 16 ani și până la 10%, înainte de 10 ani. Frecvent, o infecție bacteriană declanșează debutul psoriazisului la copii. De asemenea, copiii care moștenesc anumite gene de la părinți au risc crescut de a face boala. Copiii pot suferi de psoriazis ușor, moderat sau sever. Este o afecțiune care durează toată viața, dar care poate fi gestionată cu tratamentul potrivit. Pentru a preveni declanșarea unor simptome intense, copilul trebuie să se spele pe mâini frecvent, să se ferească de infecții și să aibă o greutate optimă.

Tipuri de tratament pentru psoriazis

În primul rând trebuie să clarificăm faptul că nu există un tratament pentru psoriazis care să determine o vindecare completă și definitivă. Confruntat cu un caz de psoriazis, tratamentul propus de medic urmărește 3 direcții diferite:

  • Reducerea inflamației locale
  • Încetinirea creșterii celulare
  • Îndepărtarea plăcilor cutanate deja formate.

Pentru a obține aceste rezultate, există mai multe soluții care se aplică, în general, simultan: tratamente locale, medicație sistemică și terapie prin lumină.

Tratamente locale

Tratamentele locale sunt reprezentate de creme și unguente care se aplică direct pe piele și care se dovedesc utile în formele ușoare și medii de boală, putând determina chiar o temporară și aparentă vindecare de psoriazis:

  • Unguente cu corticosteroizi;
  • Unguente cu retinoizi;
  • Creme pe bază de extracte sintetice similare celor din pudra de Goa;
  • Analogi ai vitaminei D;
  • Acid salicilic;
  • Creme hidratante.
  • Medicația sistemică

Persoanele cu forme medii sau severe de boală și care nu răspund suficient la alte tipuri de tratament pentru psoriazis vor avea nevoie să utilizeze medicamente pe cale orală sau injectabilă. Majoritatea acestor medicamente pot avea efecte adverse, motiv pentru care se iau doar la recomandarea medicului și doar pentru perioade scurte de timp:

  • Ciclosporine;
  • Retinoizi pe cale orală.
  • Terapia cu lumină

Terapia cu lumină poate folosi lumina naturală sau lămpi UV speciale. S-a observat că lumina soarelui inactivează leucocitele hiperactive, care atacă celulele sănătoase din piele și le determină să se replike haotic. Atât UVA cât și UVB par să aibă efecte benefice.

Majoritatea persoanelor cu forme ușoare sau medii găsesc soluții într-o combinație de remedii care reușesc să amelioreze simptomele. Pacienții trebuie să învețe să țină boala sub control pe toată durata vieții; unii reușesc să facă asta folosind același tratament, alții trebuie să varieze metodele de intervenție.

Te-ar putea interesa: Lapte de corp relipidant anti-uscaciune La Roche Posay

Prevenție

Simptomele psoriazisului pot fi temporare, pe urmă pot să reapară la anumite intervale. Cea mai bună metodă de a preveni simptomele este să eviți factorii declanșatori. Iată ce poți face pentru a preveni episoadele de psoriazis:

  • Reduci stresul. Organismul are tendința să aibă o reacție inflamatorie la stres. Poți încerca psihoterapia, yoga, tehnici de meditație și relaxare.
  • Eviți anumite medicamente. Există unele medicamente care interferează cu răspunsul autoimun al organismului și provoacă inflamație. Acestea pot fi pe bază de litiu, medicamente antihipertensive sau antiinflamatoare nesteroidiene folosite pentru tratarea artritei.
  • Previi rănirea pielii. Aceasta poate fi determinată de scărpinat sau de arsuri solare.
  • Eviți infecțiile. Episoadele de psoriazis se pot declanșa după o durere de ureche, inflamarea polipilor sau o infecție respiratorie sau cutanată.
  • Mănânci sănătos. Anumite alimente provoacă inflamație în corp – carnea roșie, lactatele, grăsimile, alimentele procesate, zahărurile rafinate, roșiile, cartofii, ardeii, citricele. Există însă și alimente care reduc inflamația: peștele gras (somon, ton), semințele (de in, de dovleac), nuciferele (în special nucile și migdalele), legumele cu frunze verzi (precum spanacul sau kale). Cere sfatul medicului în legătură cu suplimentele alimentare pe care le poți lua dacă alimentația ta este deficitara în anumite substanțe nutritive.

Share this post