Ce sunt și cum putem preveni afecțiunile oculare

probleme oculare blog Farmacia Terrapharm

Ce sunt și cum putem preveni afecțiunile oculare

probleme oculare blog Farmacia Terrapharm
probleme oculare

Patologiile oculare – de o gravitate mai mică sau mai mare – afectează un număr imens de oameni, în întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății estimează că 2,2 miliarde de persoane suferă de o afectare a vederii. Mai importantă și îngrijorătoare este estimarea că cel puțin un miliard dintre aceștia prezintă o cauză care poate fi prevenită sau tratată.

Principalele boli oculare responsabile pentru acest impact la nivel mondial sunt viciile de refracție necorectate, degenerescența maculară legată de vârstă, cataracta, retinopatia diabetică și glaucomul. Cu toate acestea, patologiile oculare sunt diverse, și orice manifestare oculară necesită un control amănunțit în vederea diagnosticului și tratamentului potrivit.

La nivel social, tulburările de vedere au un impact economic masiv, estimându-se o pierdere anuală de aproximativ 411 miliarde de dolari, prin productivitatea scăzută la nivel mondial.

La nivel personal, impactul este sever, atât la copii, cât și la adulți. În perioada copilăriei, o vedere slabă se poate asocia unei întârzieri în dezvoltarea lingvistică, motorie, socială, emoțională și cognitivă. La adulți, o vedere slabă îi împiedică să desfășoare o muncă productivă și să se bucure de o viață socială activă, putând să împiedice efectuarea activităților de îngrijire personală (precum alegerea hainelor, igiena personală, pregătirea mâncării), și să crească riscul de accidentări. Printre adulții cu deficit de vedere este mai frecvent diagnosticul de tulburări depresive sau anxioase, iar printre pacienții vârstnici există riscul de a necesita mai rapid instituționalizare în cadrul azilurilor dedicate.

În ciuda faptului că văzul este simțul pe care îl folosim cel mai mult pe parcursul vieții, multe patologii oculare sunt depistate târziu, cu șanse de recuperare mediocre. Un element important este evoluția inițială a bolii lipsită de manifestări, întâlnită în mai multe patologii ireversibile oculare, precum glaucomul. Acest fapt este ilustrat de o statistică îngrijorătoare din Statele Unite ale Americii: aproximativ 93 de milioane de adulți au un risc mare de afectare severă a vederii, însă doar jumătate dintre aceștia au efectuat un consult oftalmologic în ultimele 12 luni.

Astfel, un consult periodic la medicul oftalmolog este esențial în menținerea sănătății ochilor o perioadă cât mai îndelungată şi e cu atât mai important dacă prezentăm factori de risc precum bolile sistemice (de ex. diabet zaharat) sau istoric familial de afecțiuni oculare.

Te-ar putea interesa: Vizik Ochi Iritați și Roșii

Ochii se modifică pe măsură ce înaintăm în vârstă

Majoritatea oamenilor vor avea nevoie de ochelari mai devreme sau mai târziu, pentru că apare prezbitismul legat de vârstă —  când este afectată capacitatea de a citi scrisul mic pe telefon, în cărți sau ziare. Schimbările de acest fel care apar pot fi îngrijorătoare, mai ales dacă v-ați bucurat de o vedere perfectă toată viața. Din fericire, există numeroase soluții care vă pot ajuta să faceți în continuare activitățile care vă plac, fie că este vorba de condusul până la serviciu sau de plăcere, mersul cu bicicleta sau plimbatul.

Cel mai simplu și mai eficient lucru pe care îl puteți face este să mergeți periodic la un control oftalmologic. Astfel, optometristul vă poate prescrie lentilele potrivite care să vă corecteze vederea și să puteți reveni în trafic fără nicio grijă legată de problemele de vedere.

Ținând cont de aceste aspecte, haideți să vedem care sunt cele mai frecvente afecțiuni oculare care vă pot afecta în timp ce vă aflați în trafic, și ce puteți face pentru a le corecta.

Miopia

Miopia este atunci când nu vedeți bine la distanță. Această afecțiune se dezvoltă adesea din copilărie sau adolescență și poate avansa de-a lungul vieții.

Dacă suferiți de miopie și nu vă tratați, este posibil să nu vedeți suficient de bine la distanță ca să vi se permită să conduceți. Să nu vedeți clar semnele de circulație sau posibilele pericole sunt alți factori importanți care pot afecta siguranța în trafic. Acest lucru se poate preveni cu ușurință dacă vă corectați miopia cu ochelarii de vedere potriviți.

În cadrul unui control oftalmologic obișnuit, opticianul vă va recomanda lentile pentru corectarea miopiei. Lentilele pot fi îmbunătățite pentru condus cu un strat de protecție. Crizal este un strat anti-reflex care îmbunătățește lentilele, ca să puteți vedea mai bine, reducând lumina puternică nedorită, imaginile în ceață și reflexiile.

Când conduceți pe timp de noapte, miopia vă poate afecta foarte mult capacitatea de a conduce din cauza simplului fapt că în condiții de lumină slabă, vizibilitatea este afectată. Asigurați-vă că mergeți periodic la un control oftalmologic, pentru a beneficia de siguranță optimă atunci când vă aflați în trafic.

Hipermetropia

Înseamnă că mușchii din interiorul ochiului se încordează pentru a focaliza lucruri ca literele din ziar sau telefonul mobil. Poate provoca vedere în ceață și ochi obosiți. Când sunteți în trafic, este posibil să vă chinuiți să vedeți panoul de bord, GPS-ul  sau să citiți indicatoarele cu direcții. Dacă suferiți de hipermetropie, optometristul vă va recomanda ochelari care să vă ajute să vedeți mai clar — cu mai puțin efort și fără să vă obosească ochii.

Puteți să vă optimizați ochelarii pentru hipermetropie cu Crizal pentru a beneficia de confort vizual optim și pentru a vă asigura că lentilele sunt cele mai potrivite pentru condițiile din trafic, cum ar fi lumină slabă și reflexii de la numeroasele surse de lumină pe care le întâlniți pe șosea.

Prezbitismul

Cunoscut sub numele de presbiopie, prezbitismul va afecta pe toată lumea la un moment dat. De regulă începând cu vârsta de 40 de ani, cristalinul devine mai puțin flexibil, ducând la dificultatea de a vedea clar scrisul mic de aproape. La început veți ține telefonul tot mai departe pentru a vedea clar, dar tot vă va fi afectată vederea când vine vorba de obiecte fixe aflate aproape, cum ar fi sistemul de navigație. Presbiopia vă poate afecta capacitatea de a vă adapta vederea de la panoul de bord la șoseaua din față.

Există mai multe tipuri de lentile care vă pot ajuta în astfel de cazuri; ochelarii simpli de citit și ochelarii cu lentile progresive, cum ar fi lentilele varifocale.

Ochelarii simpli de citit nu sunt adecvați pentru condus, pentru că aceștia corectează numai vederea de aproape, pe întreaga suprafață a lentilei. Dar vă vor afecta capacitatea de a vedea clar la distanță.

Astigmatismul

Foarte puțini oameni au ochii perfect rotunzi. În cele mai multe cazuri, ochii au forma unei mingi de rugby, iar acest lucru poartă numele de astigmatism. Din această cauză, vederea poate fi neclară când sunteți la volan, și, pentru unele persoane, poate însemna că nu au voie să conducă fără ochelari.

Astigmatismul poate fi corectat cu lentilele potrivite, care să vă permită să vedeți clar când sunteți afară, indiferent de mijlocul preferat de transport. Această afecțiune este ușor de depistat de către optometrist în cadrul unui control oftalmologic obișnuit.

Te-ar putea interesa: Vizik Ochi Uscați și Obosiți

Sensibilitatea la lumină

Mulți participanți la trafic se confruntă cu lumina puternică pe parcursul zilei, indiferent de anotimp sau momentul zilei. Reflexiile de pe suprafețele plane, cum ar fi șoseaua, bălțile cu apă sau capotele mașinilor pot crește riscul de a fi orbit pe moment. Aceste reflexii pot fi create de numeroase surse de lumină; soarele, iluminatul stradal, farurile, chiar și stopurile de frână.

Primul pas în corectarea vederii este identificarea motivelor pentru care aveți probleme cu vederea când vă aflați în trafic. Miopie, ochi obosiți, sensibilitate la lumină, mergeți la optician pentru a vedea care este motivul acestui disconfort.

Share this post