Legătura dintre alimentație și starea noastră de spirit

Când vorbim despre alimentație ne gândim automat la siluetă sau la sănătate. Dar te-ai gândit vreodată că felul în care mănânci îți influențează starea de spirit?
Conexiunea dintre sănătatea mentală și alimentație este o temă de interes mai ales în ultimii ani și este subiectul unor numeroase cercetări științifice.
Nevoile organismului nostru sunt diferite în timpul verii față de cele pe care le avem atunci când temperaturile de afară sunt scăzute. Dacă iarna trebuie să ne alimentăm corespunzător pentru a rezista temperaturilor scăzute, vara este necesar să prevenim letargia provocată de căldura excesivă, deshidratarea și să ne protejăm împotriva arsurilor provocate de razele UV.
Alimentația sănătoasă ne este și de această dată un aliat de folos pentru menținerea sănătății și a stării de bine.
Te-ar putea interesa: Vitamax, Q10
Posibile conexiuni între nutriție și starea de spirit
Nutrienți cheie
O alimentație haotică ce conține în mare parte doar produse procesate, rafinate poate duce la deficiențe de vitamine și minerale. Nivele scăzute de zinc, fier, complexul de vitamine B, magneziu, vitamina D, acizii grași Omega 3 au fost asociate cu lipsa de energie și depresie. Fiecare nutrient are un rol în organismul nostru, ai bineînțeles că influențează și starea de spirit.
Conexiunea intestin-creier – o relație bidirecțională
Rolul microbiomului intestinal are influențe impresionante asupra sănătății noastre. Acest subiect abia acum începe să prindă contur în concluziile studiilor din ultimii ani și cercetarea este abia la început în acest domeniu.
Neurotransmițătorii implicați în depresie și fericire, cum ar fi serotonina, se găsesc și în intestin; 90% din serotonina este produsă în tractul digestiv și nu în creier. Multe antidepresive acționează prin creșterea nivelelor de serotonina. Oamenii de știință au descoperit că bacteriile intestinale produc mulți alți neurotransmițători, cum ar fi dopamina, norepinefrina, acetilcolina, care sunt critici pentru starea de spirit, anxietate, concentrare, recompensă și motivație. Microbiomul intestinal poate provoca modificări în modul în care reacționează creierul nostru.
Ești ceea ce mănânci
Și nu este doar o expresie clișeică, corpul nostru este asemenea unei mașini și are nevoie de combustibil (alimente) de calitate pentru a funcționa la cote maxime.
Ce alimente ar trebui să consumăm pentru a ne susține sănătatea psihicului?
Înainte de a nominaliza tipurile de alimente ce conțin nutrienți cheie pentru sănătatea noastră emoțională, este necesar să știm că avem nevoie de un program alimentar organizat în fiecare zi.
Ordinea alimentară este importantă, pentru că organismul are nevoie să fie hrănit prin mese organizate de-a lungul zilei și adaptate programului pe care îl avem.
Grăsimi sănătoase – peștele gras, cum ar fi exemplul somonului sau scrumbiei, conține cantități mari de acizi grași Omega 3.
Ciocolata neagră – este bogată în mulți compuși care stimulează starea de spirit. Și lăsând deoparte substanțele chimice care provoacă reacții implicate în comportamentul nostru, ciocolata este un produs care, prin gust și textură, ne aduce clar bucurie. Atentie doar la calitatea ei și la cantitate.
Probioticele – murăturile cu sare sau kefirul sunt produse fermentate. Procesul de fermentație permite bacteriilor vii să transforme zaharurile în alcool și acizi. În timpul acestui proces, sunt create probioticele. Aceste microorganisme vii susțin existența și creșterea bacteriilor sănătoase din intestin, iar sănătatea microbiomului influențează starea noastră psihică.
Nucile – sunt surse excelente de zinc și seleniu, minerale implicate în buna funcționare a creierului nostru.
Apa
Vara simțim nevoia mai tare de a bea lichide. Alege apa în detrimentul sucurilor (chiar și naturale) sau a altor băuturi. Pentru un plus de antioxidanți adaugă în apă plante aromatice, de exemplu mentă, lămâie, castraveți sau alte fructe ce îmbunătățesc gustul.
Vara, piețele locale abundă în fructe, legume, plante aromatice cultivate în țara noastră. Să consumi alimente produse în zona ta, să încurajezi producția agriculturii locale sustenabile
Nu există un singur aliment care ne poate asigura o stare mai bună psihică, însă un stil de viață sănătos poate fi un aliat de nădejde în susținerea sănătății.
Te-ar putea interesa: Doppelherz Aktiv Omega-3 pentru copii
Pe lângă hidratare, meniurile sănătoase de vară ne pot oferi și energie și vitalitate. Alimentele proaspete și neprocesate, precum fructele și legumele, sunt surse excelente de carbohidrați complecși și fibre, care eliberează energie în mod treptat și susțin nivelul de zahăr din sânge. Aceasta poate ajuta la menținerea unei stări de alertă și a capacității de concentrare pe parcursul zilei, fără a experimenta scăderi bruste de energie. În plus, nutrienții din meniurile sănătoase pot sprijini funcționarea sistemului cardiovascular și a sistemului nervos, contribuind astfel la o senzație generală de vitalitate și bine.
În concluzie, urmarea meniurilor sănătoase pe timpul verii este benefică pentru că ne ajută să ne adaptăm la cerințele specifice ale acestui sezon și să ne susținem organismul în fața provocărilor climatice. Prin furnizarea nutrienților potriviți și a hidratării adecvate, putem experimenta o stare de bine îmbunătățită, o energie constantă și o sănătate mai bună în timpul zilelor călduroase de vară.