Apa și cum să ne hidratăm corespunzător

apa sau cum sa ne distram corespunzator blog Terrapharm

Apa și cum să ne hidratăm corespunzător

apa sau cum sa ne distram corespunzator blog Terrapharm

„Pentru o viață sănătoasă, consumați zilnic minimum 2 litri de apă”. Vă sună cunoscut? Este unul dintre mesajele pe care le auziţi, în pauzele publicitare,atunci când vă uitați la televizor. Totodată, mai aveţi în minte şi regula celor opt pahare cu apă pe zi pe care poate v-aţi însuşit-o încă din copilărie. Cu siguranţă v-aţi întrebat care este, de fapt, cantitatea de lichide de care aveţi nevoie.

Importanța apei în organism

În unele organisme, apa se găsește în proporție de până la 90%, iar în corpul uman adult până la 60%. Așadar, bebelușii la naștere au un procent de aproximativ 78% apă, iar până la vârsta de 1 an, acesta scade până la aproximativ 65%; bărbații adulți au un procent mai mare de apă (60%) decât femeile (55%), care au mai mult țesut adipos.

Potrivit cercetătorilor, creierul și inima sunt compuse din 73% apă, plămânii din 83%, mușchii și rinichii din 79%, pielea din 64%, iar oasele din 31%.

La nivel celular, apa susține structura celulară. Cu alte cuvinte, aceasta umple spațiul celular (interiorul celulei) pentru a ajuta la menținerea formei și structurii acesteia.

Celulele din corpul nostru sunt pline de apă. Pentru multe celule, inclusiv și pentru cele care alcătuiesc corpul uman, apa creează o presiune care face ca acestea să se opună forțelor externe, similar cu aerul într-un balon.

Fiecare celulă, țesut și organ din corpul nostru are nevoie de apă pentru a funcționa corespunzător.

Mituri și fapte despre apă

Pe lângă o alimentație sănătoasă, organismul nostru are nevoie și de apă pentru a funcționa corespunzător. Fără apă și hrană, se poate supraviețui între 8 și 21 de zile. Dacă persoana este lipsită doar de hrană, ea având cum să consume apă, aceasta poate supraviețui până la aproximativ 2 luni.

În ceea ce privește consumul de apă pentru un adult sănătos, care trăiește într-un climat temperat, medicii recomandă să se consume aproximativ 3,7 litri (bărbați) și 2,7 litri (femei). Aceste valori cuprind totalul de lichide pe care un adult le consumă într-o zi, care provin din apă, alte băuturi și alimente. Din aportul zilnic recomandat 20% provine din alimente, iar restul din băuturi.

De ce este periculoasă deshidratarea?

Senzaţia de sete este primul semn care indică faptul că nu v-aţi hidratat suficient. De asemenea, deshidratarea uşoară se mai poate manifesta prin dureri de cap, oboseală, lipsa energiei, constipaţie şi infecţii ale tractului urinar.

Hidratarea necorespunzătoare poate cauza chiar şi probleme dentare. În absenţa salivei, excesul de alimente dintre dinţi va încuraja creşterea bacteriilor şi îmbătrânirea precoce a dinţilor.

Deshidratarea moderată se manifestă prin piele uscată şi palidă, stări de ameţeală şi crampe musculare. Deshidratarea severă poate provoca stări de confuzie, leziuni ale creierului, convulsii, letargie și chiar moarte.

Beneficiile unei hidratări corespunzătoare

Reglarea temperaturii corpului

Apa stocată în straturile medii ale pielii ajunge la suprafața pielii sub formă de transpirație atunci când corpul se supraîncălzește, iar pe măsură ce aceasta se evaporă, răcește corpul. Unii cercetători au sugerat că atunci când există prea puțină apă în organism, înmagazinarea căldurii crește, iar individual va fi mai puțin tolerabil la căldură. În timpul exercițiilor fizice, apa poate reduce tensiunea fizică dacă apare stresul termic.

Ajută la eliminarea substanțelor reziduale prin urinare

După ce organismul nostru își ia toți nutrienții necesari, pentru a funcționa corespunzător, din alimente și lichide, substanțele reziduale sunt lăsate în urmă în sânge și intestin.

Datorită funcției de filtrare a sângelui pe care rinichii o posedă, se elimină ureea. Ureea este produsul ruperii proteinelor care provin din carne sau anumite legume. Aceasta împreună cu apa și alte substanțe reziduale, formează urina. Adulții elimină aproximativ 1,5 litri de urină pe zi (8-10 drumuri la toaletă).

Te-ar putea interesa: Apă de mare

Acționează ca un „amortizor” pentru creier, măduvă și făt

Lichidul cefalorahidian este alcătuit din 98,5% apă, clorură de sodiu, și foarte puține proteine. Îmbracă creierul și măduvă spinării și are rolul de a le proteja, hrăni și a îndepărtă substanțele reziduale. Deshidratarea poate afecta structura și funcția creierului, care este implicat și în producția de hormoni și neurotransmițători. Deshidratarea prelungită poate duce la probleme de gândire și raționament.

Placenta este formata în principal din apă (aproximativ 84%) și are rolul de a proteja și a îi oferi fătului o nutriție adecvată. Sângele care ajunge de la mamă la făt este încărcat cu oxigen, și alte substanțe nutritive. Înainte că sângele să ajungă la făt, acesta este filtrat de placentă, care acționează ca un rinichi.

Ajută la scăderea în greutate

Pe lângă considerentele estetice, pierderea în greutate ajută mai ales la reducerea factorilor de risc în dezvoltarea obezității sau a diabetului zaharat de tip II.

După cum arăta studiile, un consum mai mare de apă poate duce la scăderea în greutate prin două mecanisme – prin reducerea senzației de foame (deci nu vom mai consuma așa multă mâncare) și prin creșterea lipolizei (topirea grăsimilor).

Înlocuirea băuturilor dietetice cu apa, la persoanele care deja țin un regim pentru slăbit, este un bun ajutor în pierderea mai rapidă a kilogramelor nedorite, după cum relatează un studiu.

Și ceva ce probabil nu credeați că veți auzi vreodată este faptul că…

Consumul excesiv de apă poate dăuna grav sănătăţii!

În cazuri rare, dacă o persoană consumă prea multă apă, poate rezulta hiponatremia, o afecţiune în care echilibrul electrolitic al corpului este dat peste cap. Pot apărea umflături cerebrale și, uneori, chiar deces. Acest lucru se întâmplă deoarece concentraţia sodiului din organism este menţinută prin reglarea aportului şi a excreţiei de apă. Există anumite afecțiuni, cum ar fi bolile renale și insuficiența cardiacă congestivă, care pot provoca hiponatremie, însă această tulburare a fost observată și în cazul alergătorilor de maraton care consumă prea multe lichide înainte de o cursă.

Este adevărat că un consum mai mare de lichide decât are organismul nostru nevoie nu este chiar atât de periculos, dar nu întotdeauna! În general, excesul de apă se va pierde prin urină. Funcția rinichilor este să se asigure că pierderile de apă sunt egale cu aportul de apă. Dacă rinichii nu funcționează corespunzător (cum sunt pacienții cu boli cardiace sau renale) și aportul de apă va depăși pierderea de apă, în timp, aceasta va fi reținută în organism și veți observa cum organismul începe să se umfle de la picioare în sus.

Te-ar putea interesa: Avene® Apă Termală Spray

Concluzii

Pentru ca organismul nostru să funcționeze corespunzător și să nu ne deshidratăm, este important să consumăm lichide, și în special apă. Față de băuturile îndulcite, aceasta ne ține de sete și nu ne îngrașă, ci din contră, ne ajută să dăm jos din kilogramele nedorite.

Deși nu ne este contraindicat să consumăm apă atunci când dorim, există cazuri rare când aceasta poate provoca intoxicație, ca orice alt lucru la care se face exces.

Hidratarea nu este singurul beneficiu pe care îl vom obține din menținerea unui nivel hidric optim în fiecare zi. Apa ne va ajuta să rămânem la o stare fizică maximă, să ne menținem funcția creierului, să prevenim durerile de cap, să ne reglăm temperatura corpului, să avem un ten mai luminos, și multe altele.

Dacă din varii motive apa de la robinet vă sperie, deși v-am demonstrat că este la fel de sigură ca apa îmbuteliată, dacă nu chiar mai sigură, puteți investi într-un filtru de apă de înaltă calitate, care garantat vă va scăpa de gustul nedorit și vă va proteja de potențialii contaminanți.

Asigurați-vă că beți suficientă apă în fiecare zi pentru a beneficia de toate efectele pozitive pe care aceasta le are pentru organism.

Share this post