Stresul și efectele sale asupra imunității

stresul si impactul asupra imunitatii blog Farmacia Terrapharm

Stresul și efectele sale asupra imunității

stresul si impactul asupra imunitatii blog Farmacia Terrapharm

Stresul este unul dintre factorii care au „un cuvânt de spus”, și chiar unul important, atunci când vine vorba despre imunitate. Iată cum influențează stresul sistemul imunitar, dar și ce puteți face pentru a-i înlătura efectele nocive.

Faptul că stresul afectează sistemul imunitar nu este o noutate, această linie de cercetare a fost iniţiată în anii ’80 de către psihologul Janice Kiecolt-Glaser, împreună cu imunologul Ronald Glaser, de la Ohio State University College of Medicine. Iniţial s-a studiat susceptibilitatea la infecţii a studenţilor la medicină şi s-a observat că în perioada de examene aceştia se îmbolnăveau mai frecvent decât în alte perioade. În timpul perioadelor stresante, subiecţii acestui experiment aproape că încetau producerea de interferon gamma sau limfocite T responsabile cu protejarea organismului de infecţii virale sau invazie tumorală. În anii 2000, alţi cercetători, Suzanne Segerstrom de la Universitatea din Kentucky şi Gregory Miller de la University of British Columbia, au revizuit peste 300 de cercetări, iar aceste meta-analize au relevat concluzii interesante în legătură cu stresul cronic: stresul de lungă durată poate avea efecte dramatice negative asupra sistemului imunitar.

Stresul afectează sistemul imunitar. Ce se întâmplă mai exact

Pentru cei mai mulţi dintre noi, stresul face parte din viaţă. Poate dura de la câteva ore, perioada dinaintea unui examen important, până la câţiva ani, ca în cazul în care suntem solicitaţi să îngrijim un membru al familiei cu o boală cronică sau avem un serviciu ce presupune niveluri înalte de stres. Stresul poate reprezenta uneori un factor motivant care ne ajută să finalizăm un proiect sau să câştigăm o competiţie, iar în acest caz vorbim despre eustres (stresul bun sau pozitiv). Stresul cronic îşi poate pune amprenta negativ asupra sistemului imunitar.

Cum putem menţine un sistem imunitar funcţional?

Stresul poate avea un impact negativ asupra sistemului nostru imunitar prin reducerea capacității acestuia de a lupta împotriva infecțiilor și a bolilor. Cortizolul, hormonul produs în răspuns la stres, poate slăbi sistemul imunitar prin împiedicarea producerea celulelor imune. Specialiştii în sănătate fizică şi în sănătate mintală recomandă comportamente care au rolul de a contracara efectul stresului şi a menţine un sistem imunitar funcţional.

Te-ar putea interesa: Polygemma 17 – Imunitate

Dieta

Adoptarea unei diete sănătoase, formată din fructe şi legume proaspete, alimente proaspete, cât mai crude şi neprocesate – care feresc corpul de pericolul obezităţii. Este recomandată evitarea zahărului şi a grăsimilor saturate în exces, a carbohidraţilor care nu aduc aport nutriţional.

Sportul sau activitatea fizică constantă

Studiile recente sugerează că activitatea fizică de cel puţin 3 ori pe săptămână are un rol important în menţinerea imunităţii, astfel că orice activitate de fitness este benefică, fiind şi un factor protector împotriva obezităţii.

Somnul profund şi suficient

Pentru asigurarea imunităţii este crucială o perioadă de somn de cel puţin 7 ore pe noapte, ideal 8 ore. Somnul este cel mai eficient neuroprotector atât împotriva burnout-ului, cât şi împotriva stresului. Instituirea unei bune igiene a somnului în cazul persoanelor care suferă de insomnii este vitală.

Reducerea stresului psihosocial

Un factor important în menţinerea unui sistem imunitar puternic îl reprezintă diminuarea stresului, izolării şi depresiei. Depresia poate compromite imunitatea organismului, de aceea este importantă tratarea ei, atât prin psihoterapie, cât şi prin farmacoterapie.

Sfatul specialistului

Câteva strategii de gestionare a stresului pot fi:

  • să acceptăm lucrurile pe care nu le putem controla;
  • să fim asertivi, nu agresivi. Să ne afirmăm emoţiile, opiniile sau credinţele fără să devenim agresivi, defensivi sau pasivi;
  • să ne gestionăm mai eficient timpul;
  • să învăţăm să punem limite şi să refuzăm activităţile care creează stres excesiv;
  • să alocăm mai mult timp hobby-urilor şi activităţilor creative;
  • să practicăm meditaţia mindfulness, yoga sau alte tehnici spirituale;
  • să cerem ajutorul când suntem depăşiţi.

Este important să ne menținem nivelul de stres sub control prin intermediul activităților de relaxare, cum ar fi yoga, meditația sau exercițiile fizice regulate. De asemenea, un stil de viață sănătos, care include o dietă echilibrată și suficient somn, poate ajuta la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar și la prevenirea problemelor cauzate de stres.

În plus, este important să ne gestionăm nivelul de stres prin intermediul tehnicilor de gestionare a stresului, cum ar fi tehnicile de respirație profundă și tehnicile de gândire pozitivă. Acestea pot ajuta la reducerea nivelului de stres și la îmbunătățirea sănătății generale.

Te-ar putea interesa: CaMgZn +Vitamina C

De asemenea, este important să ne întreținem relațiile sociale și să ne înconjurăm de oameni care ne fac să ne simțim în siguranță și susținuți. Acest lucru poate ajuta la reducerea nivelului de stres și la îmbunătățirea stării de spirit.

Există, de asemenea, unele suplimente alimentare care pot ajuta la îmbunătățirea funcționării sistemului imunitar și la prevenirea problemelor cauzate de stres. Acestea pot include suplimente precum vitamina C, echinacea și ginseng.

La prima vedere toate aceste schimbări de stil de viaţă par uşor de realizat, însă dacă aţi încercat să le abordaţi singuri şi nu aţi reuşit, apelaţi cu încredere la ajutorul unui specialist în sănătate mintală. Acesta ar putea să vă ghideze în acest proces de optimizare, care să vă ajute să vă îmbunătăţi atât sănătatea fizică, cât si cea psihică.

Share this post