Ce înseamnă să mănânci sănătos?

Ce înseamnă să mănânci sănătos?

Adoptarea unui regim alimentar sănătos nu înseamnă că trebuie să renunți la mâncărurile preferate. Varietatea culinară și cantitatea moderată sunt regulile ce vor fi urmate. Deci, a mânca sănătos înseamnă să consumi: legume, fructe, pâine, cereale, cartofi, orez, paste făinoase etc fără niciun fel de restricții. „Piramida alimentelor” prevede un regim alimentar echilibrat, bazat mai ales pe legume și fructe, aflate la baza piramidei, și portii mai mici din produsele alimentare de care organismul nostru are mai puțină nevoie, precum: grăsimile și zahărul. 33% fructe si legume Consumul unei cantități însemnate de fructe și legume este foarte important deoarece ajută la îmbunătățirea stării generale de sănătate, reducând în același timp riscul apariției bolilor cardiovasculare. Din fructe și legume organismul absoarbe vitamina A, vitamina C, acid folic și minerale precum: fierul, calciu și magneziu. Aceste produse au un conținut scăzut de grasimi si sodiu, sunt o sursă eficientă de fibre și asigură un echilibru în rândul nutrienților vitali pentru organism. 33% pâine, cereale si cartofi Principalele mese ale zilei, dar și gustările pot fi relizate din aceste alimente. Pe lângă faptul că oferă organismului energia necesară pentru întreaga zi, aceste alimente sunt o sursă eficientă de fibre, complexul vitaminic B, calciu și fier. Pentru o cantitate mai mare de fibre pot fi consumate cerealele integrale și produsele din făină integrală. Alimentele care fac parte din această grupă: orezul, pastele, cartoful dulce, bananele etc.   12% carne, peste si alte produse ce contin proteine Carnea, peștele, ouăle, fasolea, nucile fac parte din acest grup. Acestea sunt elemente importante pentru o dietă echilibrată deoarece conțin proteine, vitamine și minerale – fier, zinc și vitamina B12. Bucură-te de gustul acestor alimente, însă nu uita că totul se consumă în cantități moderate! Uleiul de pește conține acizi grasi polinesaturați, Omega-3, care fac parte din grupa acizilor grași esențiali, ce joacă un rol principal în scăderea riscului apariției afecțiunilor cardiovasculare. Specialiștii ne recomandă să consumăm 2 porții de pește în fiecare săptămână, de fiecare dată de un alt tip – somon, hering, sardine, păstrăv sau macrou. 12% lapte și produse lactate Calciul, un mineral vital pentru sănătatea oaselor, proteinele și importante vitamine, precum: A, B12, B2 și D, se găsesc în lapte și în produsele lactate. Savurează aceste produse și încearcă să consumi varianta fără grăsimi, cum ar fi: lapte degresat sau semi-degresat, iaurt cu un procent scăzut de grăsimi și brânză cu o cantitate redusă de grăsimi. Copiii cu vârsta mai mică de 5 ani ar trebui să consume toate produsele lactate, deoarece conțin nutrienți necesari pentru o creștere normală. Excepție fac copiii cu vârsta mai mică de 2 ani, cărora li se recomandă numai laptele semi-degresat. 9% grăsimi și zahăr Untul, uleiul, margarina, crema pentru prăjituri, chips-urile și marea majoritate a băuturilor fac parte din această grupă. Deoarece aceste produse conțin cantități ridicate de grăsimi, zahăr și sare, este recomandat să fie consumate ocazional și în cantități reduse.

Share this post