Obiceiuri ce duc la o imunitate scăzută
Acum că a venit toamna, riscul de a răci a crescut considerabil. Este important să avem grijă de noi și să ne întărim sistemul imunitar. Din păcate, mulți dintre noi (fie că ne place să recunoaștem sau nu) avem câteva obiceiuri care ne reduc capacitatea de luptă contra diverselor boli. Și nu zicem doar noi asta ci și numeroase studii care au ajuns la aceeași concluzie: alegerile pe care le facem zi de zi au un impact semnificativ asupra modului în care ne funcționează imunitatea. Printre cauze se numără: stresul, lipsa somnului, poluarea, alimentația nesănătoasă – toate acestea adunate slăbesc sistemul imunitar.
Cât timp imunitatea funcționează corect, nu vom observa nimic, dar, în momentul în care este slăbită din cauza agenților patogeni agresivi, începem să ne simțim rău și să ne îmbolnăvim. Deși există și excepții de la această regulă, cum ar fi pojarul care ne poate afecta o singură dată în viață, majoritatea ne pot afecta de fiecare dată când intrăm în contact cu ele. Iar în acest caz le putem ocoli cu o imunitate puternică sau prin vaccin.
Să analizăm împreună câteva dintre obiceiurile zilnice care ne scad imunitatea.
Lipsa somnului
De la început, trebuie să înțelegem faptul că nu doar “cantitatea” de somn ne afectează sistemul imunitar ci și cât de “dulce” este somnul respectiv. Reține că nu doar „cantitatea” de somn îți afectează sistemul imunitar, ci și calitatea acestuia. Noi, adulții, avem nevoie de 7 până la 9 ore de somn neîntrerupt pentru ca organismul nostru să poată avea constant un răspuns imun sănătos. Dacă nu reușim să dormim bine, este recomandat să încercăm diverse tehnici de relaxare, precum meditația sau yoga. În plus, nu trebuie să uităm de efectul nociv al ecranelor așa că recomandăm închiderea acestora cu o oră înainte de culcare. Altfel, acordăm creierului nostru timp să se relaxeze.
Pe durata somnului se refac toate funcțiile organismului, inclusiv cele ale sistemului imunitar. Când dormim ne regenerăm. Nu zice nimeni că e greșit să mai faci din când în când câte o noapte albă, fie că vorbim aici de distracție sau de muncă, dar trebuie să știți că aceste nopți vă pot afecta sănătatea.
Lipsa sportului
Sportul făcut cu regularitate ne influențează pozitiv imunitatea și ne ajută să ne menținem protejați. În schimb, dacă nu facem sport deloc nu permitem sistemului imunitar să funcționeze la adevăratul lui potențial. De aceea, ne este constant recomandat să facem mișcare minimum 30 de minute în fiecare zi. Un stil de viață sedentar nu are efecte benefice asupra sănătății așa că este recomandat să începem să facem mișcare puțin câte puțin. Trebuie să-i oferim și corpului nostru ocazia să se obișnuiască cu această ajustare. Chiar și mersul pe jos poate face diferența și dă rezultate când vine vorba de un sistem imunitar stabil care poate lupta și care poate să facă față cu mai mult succes provocărilor de zi cu zi.
Fumatul
Aici trebuie menționat că și fumatul pasiv ne poate dăuna imunității. Forța noastră de protejare a organismului scade deoarece substanțele care se regăsesc în fumul de țigară diminuează capacitatea noastră generală de a rezista la diversele probleme ce pot apărea. Dacă vrem să ne menținem sistemul imunitar sănătos, nu trebuie să începem să fumăm. Dacă sunteți fumător deja încercați pe cât posibil să renunțați la acest obicei pentru binele vostru.
Alimentația necorespunzătoare
Probabil că următoare propoziție sună extrem de familiar pentru majoritatea dintre noi: “Sunt mereu pe fugă și nu am timp să mănânc ceva de calitate.” Ei bine, acest obicei reprezintă un risc imens pentru imunitatea noastră. Alături de stres și somn, alimentația reprezintă un factor cheie de care depinde răspunsul imun al organismului. Din mâncare noi ne extragem energia și resursele necesare pentru sănătatea sistemului tău imunitar. În consecință, dacă nu mâncăm sănătos, sistemul nostru imunitar va fi slăbit. Fast-food-ul, grăsimile animale, mezelurile, afumăturile și produsele de patiserie, ne dăunează imunității. Acest tip de alimentație aduce un deficit de vitamine și minerale care ne scade imunitatea simțitor. Asigurați-vă că aveți fructe și legume în “meniul” de acasă deoarece sunt baza unei alimentații sănătoase.
Deși ne dă o stare de bine pe moment, zahărul este un inamic redutabil al imunității. Cercetările au arătat că zahărul modifică răspunsul imunitar și afectează producția de anticorpi. După consumul de zahăr s-a evidențiat un răspuns imun mai slab timp de 5 ore. În plus, consumul cronic de zahăr afectează și flora intestinală, un alt pilon important al imunității.
Stresul și îngrijorarea
Știm cu toții că stresul nu ne face bine. Dar cum mai exact? Ei bine, stresul duce la producerea unui exces de cortizol (de asemenea cunoscut ca și hormonul stresului), scade formarea de anticorpi și ne afectează și flora intestinală, organismul astfel devenind mult mai vulnerabil la infecții și boli. Studii recente au arătat că 5 minute de supărare intensă scade imunitatea pentru câteva ore. Iar persoanele optimiste, care râd des sunt mai puțin vulnerabile la boli. Cine a zis că “râsul este cel mai bun medicament” chiar nu a glumit!
Aveți grijă de voi și vă dorim o toamnă cât mai frumoasă!