Cât de important este micul dejun

micul dejun blog Farmacia Terrapharm

Cât de important este micul dejun

micul dejun blog Farmacia TerrapharmUn studiu al Universității Harvard a scos la iveală faptul că persoanele care nu mănâncă micul dejun prezintă un risc cu 27% mai mare de a suferi un infarct față de cei care mănâncă dimineața în mod regulat. De ce este însă atât de important micul dejun? Veți afla în rândurile de mai jos. Cu siguranță ai auzit și tu, desigur, spunându-se că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei. Dar te-ai întrebat și de ce se întâmplă asta? Cum de a ajuns micul dejun să aibă acest statut? Îți prezentăm în continuare câteva dintre cele mai importante motive.

Micul dejun, secretul energiei

Micul dejun te ajută să ai energie în prima parte a zilei, momentul în care organismul este odihnit după somnul de noapte și ai cele mai mari șanse să ai un randament ridicat și să realizezi tot ceea ce ți-ai propus.

Masa de dimineață stimulează activitatea cerebrală

Te vei concentra mai bine, întrucât tocmai ce ai primit o doză importantă de nutrienți care stimulează activitatea cerebrală. În plus, dacă îți începi activitatea zilnică cu stomacul gol poți ajunge foarte ușor, în câteva ore, la o stare de frustrare din cauza foamei și este foarte probabil să apelezi la niște gustări mai consistente și (că ne place să recunoaștem sau nu) nesănătoase. Produsele de patiserie din drumul tău către job poate că sunt bune la gust, dar conțin foarte multe glucide (deci te îngrașă) și nici nu te vor satura pentru multă vreme.

Micul dejun este o masă la care poți include alimente pe care, poate, nu-ţi doreşti să le mănânci în timpul zilei, dar asta nu înseamnă că trebuie să alegi variantele nesănătoase. Poţi include cereale,  fructe de pădure şi lapte fără grăsimi. Acestea sunt surse bogate de fibre, acid folic şi calciu. Evită gogoşile cu zahăr sau prăjiturile la micul dejun pentru că acestea duc la scăderea glicemiei în câteva ore şi vei fi într-o căutare constantă după alt produs care conţine zahăr.

Puterea exemplului

Micul dejun este important la orice vârstă, dar mai ales în cazul copiilor în creștere reprezintă o cale sigură către o dezvoltare armonioasă. Dacă tu nu mănânci dimineața, nici copiii tăi nu o vor face. Începe cu exemplul propriu pentru a-ți putea deprinde copiii cu obiceiuri bune care le vor proteja, pe termen lung, sănătatea.

Specialiștii în nutriție afirmă că micul dejun ideal conține următoarele elemente:

  • un fruct pentru vitamine;
  • cereale integrale pentru fibre;
  • un produs din lapte vegetal pentru vitamine, calciu și proteine;
  • băutură caldă (ceai) pentru hidratare.

Nu ești obișnuit să mănânci dimineața și îți este imposibil să te așezi la masă să iei micul dejun? Obiceiurile alimentare se educă și ele. Ca să ajungi să faci asta, nu te gândi la hrana solidă de la început, poți să o iei pas cu pas. Îmbină nevoia organismului de hidratare cu necesarul său de vitamine, preparând rapid un smoothie energizant dintr-o cană de lapte de soia cu o banană și 2-3 linguri de fructe de goji. Le mixezi pentru câteva secunde în blender și poți începe ziua în forță. Tocmai ți-ai luat doza esențială de energie.

Poftă bună și o zi frumoasă!

Share this post