Ce este sistemul nervos?
Sistemul nervos este o rețea complexă de celule și țesuturi care transportă mesaje între creier și restul corpului. Sistemul nervos controlează toate activitățile corpului, de la respirație și ritmul cardiac până la mișcări, gânduri și emoții. Sistemul nervos cuprinde două părți principale: sistemul nervos central (SNC) și sistemul nervos periferic (SNP). SNC este format din creier și măduva spinării. PNS cuprinde toți nervii care se ramifică din măduva spinării către alte părți ale corpului. SNC cuprinde encefalul (creierul, cerebelul, trunchiul cerebral), protejat de craniu și măduva spinării, amplasată în coloana vertebrală. SNP cuprinde totalitatea nervilor și ale îngroșărilor lor (ganglionii nervoși), nervii, legați printr-o extremitate de sistemul nervos central, se ramifică la cealaltă extremitate într-o multitudine de ramuri fine care inervează totalitatea corpului. Sistemul nervos periferic transmite mesaje între sistemul nervos central și alte părți ale corpului. Acesta include o componentă somatică, ce asigură legătura organismului cu mediul, și o componentă vegetativă, responsabilă cu reglarea organelor interne.
Prin sistemul nervos somatic sunt colectate informații din mediul extern, cu ajutorul organelor de simț, cum sunt ochii, de exemplu, care sunt transmise prin fibrele senzitive către creier. Ulterior, mesajele emise de sistemul nervos central sunt transmise prin fibrele motorii către mușchii scheletici, fiind posibilă mișcarea.
Componenta vegetativă a sistemului nervos asigură, automat, funcțiile unor organe, precum inima, plămânii, ficatul, stomacul, vezica urinară, vasele sangvine, fără ca noi să depunem vreun efort mental voit.
Așadar, la prima vedere, sistemul nervos este similar unui computer – o rețea de neuroni interconectați, care culeg și introduc în circuite datele, le procesează și afișează rezultatele obținute. Însă există ceva care-l distinge categoric: creierul decodează diferit mesajele, dând unicitate fiecărui individ.
Creierul
Creierul este cel mai mare consumator de energie din corp. În ciuda faptului că ocupă doar 2% din greutatea noastră, spre creier se îndreaptă 20% din aportul nostru caloric.
Creierul sau encefalul este unitatea care dă sens lumii în care trăim, controlându-ne acțiunile, gândurile și emoțiile. Creierul funcționează ca un sistem centralizat complex, ce coordonează organismul în funcție de informațiile primite.
Nervii senzitivi culeg informațiile din interiorul și exteriorul corpului, apoi le transmit cu o viteză de peste 100 km/h către creier. Acesta le procesează, le sortează și stochează, iar la final trimite răspunsurile diverselor părți ale corpului. Creierul cuprinde între 85 și 100 de miliarde de neuroni și este alcătuit dintr-o serie de structuri care colaborează eficient pentru a răspunde necesităților noastre zilnice. Encefalul cuprinde emisferele cerebrale, diencefalul (talamus, epitalamus, metatalamus, hipotalamus), cerebelul și trunchiul cerebral (bulb, punte, mezencefal).
Măduva Spinării
Măduva spinării este o coloană de țesut nervos aproximativ cilindrică, cu lungimea de circa 40 cm, care este situată în interiorul canalului vertebral de la creier până la vertebrele inferioare. Este compusă din aglomerări de neuroni (formează materia cenușie) și fascicule de fibre nervoase care urcă și coboară (compun substanța albă, dispusă la suprafața materiei cenușii sub formă de cordoane). Măduva spinării reprezintă liantul dintre creier și sistemul nervos periferic, funcționând ca un sistem de conducere cu două sensuri.
Când lucrurile nu merg bine
Ca orice mașinărie, creierul și sistemul nervos pot înregistra anumite disfuncții, dacă nu suntem atenți la echilibrul și la sănătatea noastră. În primul rând, creierul, măduva spinării sunt foarte vulnerabile în fața leziunilor de orice fel.
O tumoră cerebrală sau un traumatism poate duce la alterarea structurilor creierului, întreruperea aportului sangvin poate cauza accidente vasculare cerebrale, degenerarea neuronilor poate determina boli precum Alzheimer, scleroza laterală amiotrofică sau Parkinson. Crizele epileptice sunt determinate de stimularea anormală a neuronilor cerebrali, iar lista poate continua. Diagnosticul diverselor afecțiuni ale sistemului nervos se face printr-o evaluare amănunțită de către medic, după un set de investigații imagistice.
Dacă ați fost cel puțin o dată la un examen neurologic, cu siguranță ați observat că medicul v-a ciocănit ușor genunchiul sau cotul, s-a uitat cu atenție la pupile sau v-a „gâdilat” tălpile. Toate aceste teste, greu de înțeles pentru noi, alături de o discuție amănunțită despre simptome, ajută specialistul să identifice problemele pe care le aveți.
Vestea bună este că multe dintre afecțiunile neurologice pot fi preîntâmpinate printr-un stil de viață echilibrat, controlul stresului și printr-o atitudine prudentă. Medicina dispune de tratamente chirurgicale și medicamentoase care contribuie la îmbunătățirea calității vieții sau care vindecă afecțiunile neurologice.