De ce este mai bine pentru noi să luăm mai puține antibiotice
Antibioticele sunt adesea considerate medicamente minune și din multe puncte de vedere, chiar așa este. Antibioticele au revoluționat medicina și au salvat nenumărate vieți în ultimul secol. Din păcate, există un trend îngrijorător de consum al antibioticelor la noi în țară având în vedere că ultimele sondaje ne plasează pe primul loc în Europa la consum de antibiotice (peste 500.000 de români iau zilnic câte un antibiotic). Cu părere de rău, trebuie spus că este mult prea mult. Întradevăr, antibioticele reprezintă unul dintre marile progrese ale medicinei, dar nu trebuie să abuzăm de ele. Utilizarea excesivă și abuzivă a acestora reprezintă factori-cheie care duc la rezistența la antibiotice.
Poate că vă întrebați cu toții care sunt principiile generale de utilizare a antibioticelor. Ei bine le aveți puțin mai jos:
- Antibioticele se administrează numai la recomandarea medicului.
- Medicul va lua întotdeauna în calcul documentarea infecțiilor pentru stabilirea diagnosticului de certitudine.
- În multe situații, antibioticele sunt administrate empiric, fără cunoașterea agentului etiologic implicat și a sensibilității/rezistenței acestuia la antibiotice. Se recomandă selectarea antibioticului cu cel mai îngust spectru antibacterian pentru a trata un micro-organism cunoscut, pentru a preveni rezistența bacteriană și reacțiile adverse.
- Antibioticul nu reprezintă o soluție-minune pentru orice afecțiune a copilului. Dimpotrivă, consecințele negative, atunci când este administrat fără recomandarea medicului, nu sunt de neglijat.
- Nici atitudinea de respingere totală a administrării antibioticului, trecând peste recomandarea medicului, nu este de încurajat. În unele situații, tratamentul cu antibiotice este necesar.
Nu se va întrerupe tratamentul la ameliorarea simptomelor, fără recomandarea medicului. Administrarea antibioticelor este bine să se facă la intervale fixe (6, 8, 12 sau 24 ore depinzând de tipul de antibiotic) pentru eficacitatea maximă tratamentului. În general, se poate accepta o întârziere de maximum 1 oră la luarea dozei.
Antibiotice – ce se întâmplă când sunt folosite în exces?
Atunci când luați antibiotice pentru răceli și alte boli virale acestea nu vor funcționa și poate crea bacterii care sunt mult mai greu de ucis.
Dacă luăm antibiotice prea des sau din motive greșite acestea pot schimba modul în care bacteriile acționează și rezistă în fața antibioticelor. Acest lucru se mai numește și rezistență bacteriană. Din cauza folosirii în exces a antibioticelor, unele bacterii sunt acum rezistente chiar și la cele mai puternice antibiotice disponibile pe piață. Bacteriile sunt inteligente. Ele evoluează pentru a supraviețui viitoarelor atacuri cu antibiotice.
Ce pot face părinții în acest caz?
Pentru părinți, poate fi greu de spus dacă boala copilului lor are o nevoie reală de antibiotice sau dacă există alte feluri de a trata eficient boala. De asemenea, este foarte greu pentru ei să-ți vadă copilul suferind. Din această cauză se pot grăbi în a le da tratamentul necorespunzător. Cu cât părinții își vor trata mai mult copilul cu antibiotice, cu atât este mai probabil ca acesta să se îmbolnăvească în viitor de o infecție care este rezistentă la antibiotice.
Administrarea antibioticelor este absolut necesară în cazul unei infecții bacteriene. Însă cele mai frecvente boli ale copilului sunt cauzate de infecțiile cu virusuri, care sunt imune la antibiotice. De exemplu, atunci când copilul suferă o răceală, antibioticele nu sunt eficiente în tratarea ei, deoarece răceala e cauzata de infecția cu un virus.
Fiecare familie se confruntă cu răceli, dureri de gât și viruși. Atunci când mergeți cu copilul la medic, este important să nu vă așteptați sau să presați pentru o rețetă de antibiotice.
De asemenea, ar ajuta pe plan mediu și lung dacă părinții ar consolida cât mai bine obiceiurile de igienă de la o vârstă fragedă: mai exact, să ne învățăm copiii cum să se spele corect pe mâini și să-i încurajăm să facă acest lucru constant – în special atunci când se întorc acasă de la școală sau de la o întâlnire de joacă, după ce merg la toaletă și înainte de masă. Este bine să-i învățăm cum să tușească sau să strănute într-un șervețel sau cu propriile brațe, în loc să-și acopere gura cu mâinile. Întradevăr, acest lucru poate fi deosebit de dificil pentru copiii foarte mici, dar este bine să le tot reamintim să evite să își atingă ochii, nasul sau gura, în special cu mâinile nespălate.
În cele din urmă, asigurați-vă că dumneavoastră și familia sunteți la zi cu toate vaccinurile, inclusiv cu cel antigripal. Este cel mai puternic instrument pe care îl avem pentru a elimina bolile.