Cum rezistăm zilelor caniculare de vară?

zile caniculare de vara blog Farmacia Terrapharm

Cum rezistăm zilelor caniculare de vară?

zile caniculare de vara blog Farmacia Terrapharm
Căldura excesivă, greu de suportat, influențează organismul, nevoit să se adapteze la noile condiții.

Vara și-a anunțat prezența încă din luna iunie cu temperaturi extrem de ridicate, de 33-34° Celsius. Căldura excesivă, greu de suportat, influențează organismul, nevoit să se adapteze la noile condiții caniculare.

Atât persoanele sănătoase, cât și cele cu patologii diferite, aflate în tratament pentru boli acute sau cronice, trebuie să ia măsuri pentru ca organismul să-și poată îndeplini funcțiile biologice în parametrii normali.

Pe măsură ce termometrul urcă și soarele își face simțită puterea deplină, ne confruntăm cu provocări legate de căldură excesivă. Cu toate acestea, cu puțină pregătire și atenție, putem evita disconfortul și să ne protejăm sănătatea în timpul zilelor caniculare de vară.

Te-ar putea interesa: Lapte de corp relipidant anti-uscaciune La Roche Posay

Care sunt efectele caniculei?

  • Insolația – se produce în momentul în care organismul nu mai poate menține constanta temperatură, fiind depășite mecanismele de adaptare. Apare în urma expunerii directe la razele solare sau la temperaturi ridicate în interior și se manifestă prin: febră, cefalee, amețeală, greață, confuzie, pierderea conștiinței.
  • Epuizarea produsă de căldură – apare în urma pierderilor de apă și minerale, prin transpirație în timpul unor activități desfășurate în aer liber sau la interior. Epuizarea termică se manifestă cu: amețeli, slăbiciune, paloare, hipotensiune, puls accelerat, cefalee, greață, crampe abdominale, spasme musculare, transpirații reci și abundente, iritabilitate, vertij, dezorientare.
  • Sincopa la căldură (colaps la căldură) – se produce un colaps circulator din cauza incapacității sistemului circulator de a compensa vasodilatația periferică și deshidratarea. Apar simptome precum oboseală, stare de slăbiciune, amețeli, grețuri, anxietate, transpirații reci, dureri epigastrice, urmate curând de pierderea stării de conștiență.
  • Crampe calorice – apar în urma pierderilor de minerale, la persoanele care desfășoară efort fizic intens, în condiții de temperaturi crescute, fără să se hidrateze corespunzător. Crampele calorice se manifestă prin contracturi la nivelul musculaturii abdominale, la nivelul membrelor superioare și inferioare, pot fi asociate cu senzația de sete, cefalee, oboseală. În cazul crampelor provocate de căldură se recomandă întreruperea activității fizice și repaus într-un loc răcoros. Este indicat consumul de lichide precum apă, sucuri de fructe naturale, băuturi pe bază de minerale și vitamine (calciu, magneziu, zinc, vitamina C). Dacă aceste crampe durează mai mult de o oră, se impune consultul medical.
  • Șocul caloric (hipertermic) – se poate instala în condițiile unei agresiuni termice puternice, asociată cu un efort fizic deosebit. Hipertermia apare pe fondul incapacității organismului de a-și menține temperatura normală. Temperatura crește repede, atingând sau depășind chiar 40 de grade Celsius. Afectează persoane care prezintă unul sau mai mulți factori de risc (vârstnici, obezi, alcoolici, persoane neaclimatizate/deshidratate), dar și persoane tinere care fie depun un efort fizic intens într-o ambianță moderat caldă, fie execută un efort de intensitate moderată, într-o ambianță caldă și umedă. Tegumentele sunt uscate, calde (absența transpirației), temperatura internă crește la 40-41˚C, limbajul devine incoerent, apar delir, convulsii, stare de agitație, comă. Șocul hipertermic constituie urgență medicală.
  • Eruptii cutanate – apar ca urmare a transpirației excesive timp îndelungat.

Beți 2,5-3 l de apă plată pe zi

Astfel, în zilele caniculare, hidratarea corectă a organismului este obligatorie. Se recomandă consumarea unor cantități mai mari de lichide decât în mod obișnuit. Pentru adulți, cantitatea de lichide care trebuie consumată este de 2,5-3 l la 24 de ore. Este preferabil să se consume apă plată, și în mai mică măsură ceai sau sucuri naturale de fructe. În niciun caz nu se recomandă consumul de băuturi alcoolice și cafea în exces în zilele toride de vară, cunoscut fiind faptul că alcoolul și cafeaua dețin un rol important în fenomenul de deshidratare prin creșterea diurezei.

În zilele de vară caniculare, sugarii și copiii au un risc mai mare de deshidratare decât adulții, activitatea lor metabolică intensă determinând producerea unei cantități mai mari de căldură.

Deshidratarea, mult mai severă în cazul copiilor

Suprafața cutanată prin care se realizează transpirația, raportată la greutate, este cu atât mai mare cu cât copilul este mai mic. Prin urmare, riscul de deshidratare este mai crescut la copii, în aceleași condiții caniculare a mediului ambiant. Procentul de apă din corpul copiilor este de 70-80 față de 60-70% în cazul adulților. Pe de altă parte, în cazul copiilor, odată instalată, deshidratarea este cu mult mai severă și mai greu de controlat, din cauza imaturității mecanismelor de termoreglare.

Sfaturi pentru persoanele cu afecțiuni cronice:

  • În zilele caniculare, evitați intervalul orar 10:30-18:30. Dacă este absolut necesar să plecați, protejați-vă capul cu pălărie sau șapcă din bumbac, de culoare deschisă;
  • Ieșiți după ce ați administrat în prealabil medicația conform indicației medicului și respectați măsurile de hidratare suplimentară menționate. Pentru cazurile în care există posibilitatea prelungirii intervalului de timp petrecut în aer liber, este recomandat să aveți la dumneavoastră o cantitate minimă de 0,5 l apă plată;
  • Vestimentația va fi, de asemenea, adaptată temperaturilor de vară.

Sfaturi pentru persoanele sănătoase:

  • Expunerea la soare nu este recomandată în intervalul orar 11:00-18:00;
  • Chiar în perioadele de vacanță, respectați această măsură și evitați activitățile în spații deschise expuse direct radiațiilor solare;
  • Protejați capul cu o pălărie sau șapcă de culoare deschisă, de preferință din bumbac;
  • Șalul pentru decolteu și umeri a devenit un accesoriu absolut necesar pentru persoanele cu pielea sensibilă și deschisă la culoare;
  • Protejați ochii cu ochelari de soare, cu lentile care asigură protecție împotriva radiațiilor solare nocive. Ochelarii de soare se achiziționează din centrele optice specializate sau din farmaciile care distribuie aceste produse, doar cu recomandarea opticianului sau medicului oftalmolog.

Te-ar putea interesa: Lapte pentru față și corp – pentru copii SPF50+

Totuși, avem nevoie de soare pentru sintetizarea vitaminei D

Deși există multiple efecte negative asupra organismului uman, apărute în urma expunerii excesive la soare, nu trebuie să uităm de efectele benefice ale acestuia. Razele ultraviolete sunt singura sursă naturală care contribuie la formarea în piele a vitaminei D, esențială pentru fixarea calciului în oase și dinți. Lipsa acestei vitamine determină în cazul sugarilor și copiilor apariția rahitismului, iar în cazul adulților a osteomalaciei. Pentru a evita instalarea acestor boli, se recomandă totuși expunerea la soare, pentru 15-20 minute zilnic, bineînțeles, la orele dimineții sau ale după-amiezii târzii.

Consumați minimum 2,5 l de lichide (apă plată)/zi!

Evitați expunerea la soare în intervalul orar 11:00-17:00!

Purtați pălărie sau șapcă, ochelari de soare și folosiți creme cu SPF adecvat!

Share this post