Imunitatea copiilor

imunitatea copiilor Terrapharm

Imunitatea copiilor

Copiii au o imunitate înnăscută, formată dintr-o serie de bariere fizice (piele, mucoase) bariere fizico-chimice (aciditatea sucului gastric), bariere celulare (imunoglobuline, lizozomi) și un întreg bagaj genetic. Acesta reprezintă prima linie de apărare a organismului nostru, însă nu ne asigură protecție completă împotriva tuturor agenților patogeni. Imunitatea dobândită se dezvoltă pe întreg parcursul vieții printr-o serie de experiențe și interacțiuni ale organismului cu diverși agenți patogeni. Sistemul de apărare al copilului începe să se dezvolte de când acesta este mic, dar este nevoie de timp pentru ca acest proces să se realizeze complet. De fiecare dată când copilul este expus la o infecție de un anumit tip, sistemul său imunitar învață că în corpul său se află un oaspete și acționează pentru a elibera organismul de acel străin. El își amintește data viitoare că acel organism nu aparține corpului său. Starea de sănătate a copiilor poate fi influențată de numeroși factori iar părinții trebuie să fie conștienți de situațiile în care expunerea la viruși sau bacterii este mai mare sau în cazul în care imunitatea ar putea fi compromisă. De asemenea, unii părinți încă mai cred că un copil gras este un copil sănătos. Acest lucru nu este adevărat deoarece studiile au arătat că excesul de greutate şi obezitatea pot reduce imunitatea. La fel și subnutriția poate fi dăunătoare pentru imunitate. Infecțiile virale afectează mai întâi pe cei cu un sistem imunitar deficitar. În prezent, peste 70% dintre copiii preșcolari prezintă un sistem imunitar slăbit, în special cei care trăiesc în mediul urban, comparativ cu cei care locuiesc în zonele rurale.

Când și cum se formează sistemul imunitar

Sistemul imunitar al copiilor (imunitatea înnăscută) este funcțional la naștere, însă e imatur. Funcția imunitară a organismului se dezvoltă în mod continuu și devine din ce in ce mai complexă, pe măsură ce organismul copilului învață să lupte singur împotriva invadatorilor străini – antigeni. Imunitatea adaptativă continuă să se dezvolte până la vârsta de 11-12 ani. Este important să amintim și ca expunerea copiilor la infecțiile comune are un rol crucial în formarea anticorpilor și a unui sistem imunitar puternic. Anumite categorii de anticorpi rămân pentru toată viața în organism. Astfel, următoarea dată când sistemul imunitar se confruntă cu un anumit tip de agent patogen, îl recunoaște, „își amintește totul despre el”, știind cum să-l învingă. Bebelușii încep de obicei să răcească după vârsta de 6 luni, un număr de 7-8 episoade de răceală pe an fiind considerate normale în cazul sugarilor și preșcolarilor. Media răcelilor scade la 5-6 episoade pe an după ce copilul începe să meargă la școală și la aproximativ 4 în cazul adolescenților.

Vă recomandăm produsul: Detrical Baby

Rolul alăptării în funcționarea sistemului imunitar

Bebelușii primesc anticorpi și prin intermediul laptelui matern. Aceștia susțin sistemul imunitar al celor mici și îi apără de infecții și boli grave. Organizația Mondială a Sănătății recomandă alăptarea exclusivă până la 6 luni (atunci când este posibil). De la această vârstă poate începe diversificarea treptată, însă laptele matern trebuie sa facă parte din dieta copilului până la vârsta de cel puțin 2 ani. În ultimele săptămâni de sarcină, dar și în primele zile după naștere, mama secretă colostru – un lichid care apare înaintea laptelui matern. Colostrul nu este secretat în cantități mari, însă acesta conține o cantitate semnificativă de anticorpi și substanțe nutritive care nu se regăsesc în formulele de lapte praf. Acești anticorpi sunt esențiali în dezvoltarea sistemului imunitar.

Vă recomandăm produsul: Gripovit Junior

Alimentația

O dieta echilibrata este esențială în susținerea sistemului imunitar al celor mici. Copiii refuză de obicei să mănânce legume și fructe, iar acest fapt duce la o carență de vitamine și, în mod automat, la instalarea mai rapidă a răcelilor. În acest sens, lactatele, care au în conținut bacterii benefice (probiotice), dar și alimente precum roșiile, sparanghelul sau anghinarele pot contribui la întărirea sistemului imunitar în copilărie.

Vă recomandăm produsul: Lacium

Tratament imunitate pentru copii

În cazul în care copilul răcește des și este slăbit se recomandă administrarea suplimentelor alimentare pentru întărirea și protejarea sistemului imunitar, însă este indicat ca la vârste fragede să se obțină și aprobarea medicului pediatru. În general, tratamentele sub formă de soluții și siropuri cu extracte de echinaceea, măceșe, vitamina D și vitamina C pentru creșterea imunității sunt recomandate începând cu primele 3 luni, atâta timp cât au la bază ingrediente naturale. În plus, soluțiile sunt mult mai bine tolerate și asimilate de sistemul digestiv, având o eficiență mult mai mare. Sistemul imunitar este un mecanism complex, de a cărui funcționare optimă sunt responsabile o multitudine de substanțe, organe și funcții ale organismului. Îi poți oferi un start bun în viață copilului tău alăptându-l exclusiv până la vârsta de 6 luni, apoi prin asigurarea unei diete echilibrate, bogată în vitamine, minerale și fibre. Încurajarea unui stil de viață cât mai activ, dar și un mediu familial plăcut sunt și ele la fel de importante.

Citește și Dermatocosmetice și Copii

Share this post