Generalități

Homeopatia este o metodă științifică de tratament medical care stimulează tendința naturală de vindecare a organismului, folosind medicamente preparate din substanțe de origine minerală, vegetală și animală prin procedee specifice în laboratoare farmaceutice specializate. Aceste medicamente se numesc remedii homeopatice și sunt lipsite de toxicitate.

Bazele homeopatiei au fost puse de medicul german Christian Samuel Hahnemann. În anul 1796 el a publicat o lucrare teoretică în care vorbește despre principiul similitudinii: „similarul vindeca similarul” (similia similibus curantur), adică acea substanță care determină anumite simptome când este administrată unui om sănătos, va vindeca simptomele similare ale unui om bolnav când este administrată în cantitate minimă, obținută prin diluări succesive din substanța inițială. În prezent homeopatia are o largă răspândire pe plan mondial, iar în România este recunoscută de Ministerul Sănătății și practicată oficial numai de medici cu pregatire postuniversitară de specialitate.

 

Remedii Homeopate

Homeopatia ia în considerare totalitatea caracteristicilor individuale ale pacientului, analizând simptomele bolii în contextul stării generale a organismului. Ține cont de caracterul particular și de condițiile de ameliorare și agravare a simptomelor bolnavului, de reacțiile la extremele de temperatură, la schimbările vremii, de modificările apetitului și setei, de eventualele tulburări digestive, transpirație, tulburări ale somnului și tulburări psihoemoționale (fobii, frici, emotivitate, iritabilitate).

În alegerea unui remediu au o mare importanță simptomele mentale care însoțesc starea de boală, atitudinea pacientului față de boală, anumite dorințe sau aversiuni care se pot manifesta în cadrul bolii și care sunt specifice bolnavului.
Totalitatea acestor caracteristici specifice fiecărui individ în parte, definesc tabloul patologic al acestuia, care este unic și diferit de cel al altor indivizi. Astfel, prescrierea tratamentului homeopatic se face individualizat, fiecare pacient primind un singur remediu la un moment dat, care este cel mai indicat conform stării sale din acel moment. Din aceasta reiese faptul că homeopatia tratează bolnavi și nu boli. Diferiți pacienti care au același diagnostic alopatic (de exemplu ulcer gastric) vor fi tratați cu remedii diferite.

Tratament Homeopatic-Alopatic

Orice boală poate fi abordată homeopatic, atât acută cât și cronică. Rezultatele tratamentului, respectiv vindecarea sau ameliorarea depind de fiecare caz în parte. Astfel, suferințele acute sau subacute se vor vindeca mai repede, în timp ce bolile cronice necesită un timp mai îndelungat. Copii și tinerii au o capacitate de răspuns foarte bună la tratamentul homeopatic, procentul de vindecări fiind foarte ridicat în cazul acestor categorii de vârstă. Tratamentul homeopatic administrat încă de la debutul unei afecțiuni crește probabilitatea de vindecare și previne îmbolnăvirile ulterioare prin stimularea mecanismelor de aparare a organismului.

Avantajele homeopatiei față de alte metode terapeutice sunt: folosirea unor cantități foarte mici de medicamente care implică pe de o parte lipsa toxicității asupra organismului, iar pe de altă parte costul foarte mic comparativ cu tratamentul alopatic. În ce privește efectul terapeutic, acesta este mult mai complex și se exercită asupra întregului organism îmbunătățind starea de sănătate atât în plan fizic cât și mental și emoșional. Tratamentul homeopatic se poate prescrie fără a necesita obligatoriu efectuarea în prealabil a unor analize de laborator, dar și în situația în care pacientul nu se simte bine în ciuda unor analize cu valori în limite normale.

Tratamentul homeopatic nu exclude tratamentul alopatic recomandat în anumite cazuri de boli cronice, cum sunt cardiopatia ischemică cronică, insuficiență cardiacă cronică, hipertensiunea arterială cronică, în care întreruperea bruscă a tratamentului alopatic ar pune în pericol viața bolnavului. În alte cazuri, cum sunt ulcerul gastroduodenal, hepatita cronică, colecistopatiile cronice, tulburările hormonale de pubertate sau menopauză, nevrozele, bolile de piele, infecțiile acute sau cronice, este recomandată renunțarea la tratamentul alopatic care ar împiedica, prin mascarea simptomelor, desfășurarea naturală a procesului de vindecare prin tratamentul homeopatic.

Rezultate foarte bune cu tratamentul homeopatic se obțin cel mai frecvent în cazuri de afecțiuni acute ale copiilor (infecții respiratorii, O.R.L., erupții cutanate), tulburări de comportament sau dificultăți de învățare ale copiilor, enurezis nocturn; la adulți: durerile de cap, infectiile respiratorii, astmul bronșic, unele afecțiuni digestive (hepatita cronică, colita, colecistopatiile, constipația, ulcerul gastroduodenal), afecțiuni renale (infectii urinare, litiază renală), afecțiuni ginecologice (menometroragii, fibroame uterine, sterilitate), noduli mamari, adenom de prostată, afecțiuni endocrine (disfuncții tiroidiene), boli de piele (psoriazis, eczeme, micoze, infectii),afecțiuni reumatismale.

Tratamentul homeopatic care se recomandă în urma unei consultații constă în administarea unui remediu unic o singură dată sau repetat, la indicația medicului homeopat. Cu 20 de minute înainte și după administrarea remediului nu se vor consuma lichide și alimente și se va evita fumatul. De obicei, evaluarea rezultatului obținut se face după un interval de o lună, timp în care remediul administrat își exercită acțiunea. În acest interval de timp se recomandă a se evita consumul de cafea, menta, musețelul și folosirea unor substanțe puternic mirositoare (ulei de eucalipt, camfor, alifie chinezească), deoarece acestea pot antidota acțiunea remediului.

În unele cazuri, după administrarea remediului este posibil să apară o agravare de scurtă durată a simptomelor pacientului, care este însoțită totuși de o stare generală bună și este urmată de o perioadă de ameliorare progresivă a simptomelor. Uneori poate să apară o reacție la remediu sub forma unei viroze respiratorii, erupții cutanate sau o eliminare a unor secreții care semnifică un răspuns pozitiv la tratamentul homeopatic. O astfel de reacție de obicei dispare în câteva zile și nu necesită un tratament special.

Pe toata durata tratamentului homeopatic se recomandă evitarea folosirii antibioticelor și preparatelor cortizonice (unguente, tablete, spray-uri), deoarece acestea pot anula sau diminua efectul remediului homeopatic. Orice problemă de sănătate care apare în timpul tratamentului homeopatic trebuie să fie semnalată medicului homeopat!

 

Sursa: http://www.sfatulmedicului.ro