Aliați din natură pentru digestie
Remediile naturale au efecte dovedite în combaterea unor probleme de digestie precum balonarea, constipația și diareea. Ele au și o acțiune mai blândă decât medicamentele de sinteză.
Argilă pentru arsurile la stomac
Un român din zece se confruntă cu arsuri la stomac. Medicii recomandă evitarea grăsimilor și a prăjelilor, dar, în plus, se poate încerca și un remediu din natură. O cură de trei săptămâni cu argilă este indicată pentru combaterea arsurilor la stomac. Se pune de seara 1 lingură cu argilă într-un pahar cu apă. În primele două zile se bea doar apa de deasupra, iar în restul zilelor se amestecă și se bea tot conținutul. „În prima săptămână se poate bea un pahar pe zi, dimineața, în a doua săptămână 2 pahare pe zi, dimineața și seara, iar în ultima săptămână 3 pahare pe zi, dimineața la prânz și seara“, spune dr. Ion Teacă, medic specialistimunologie clinică și alergologie.
Tot pentru arsuri la stomac se poate folosi și o infuzie de gălbenele și un suc de ghimbir diluat în puțină apă.
Feniculul și anasonul combat balonarea
Datorită acțiunii antispastice digestive și carminative (favorizează evacuarea gazelor intestinale), feniculul este ideal pentru combaterea balonării. Se poate prepara o infuzie dintr-o linguriță de semințe de fenicul la o cană cu apă și se bea după masă. Și anasonul are efecte benefice în cazul balonării. El are acțiune tonică digestivă, inhibând procesul de fermentație la nivelul intestinului gros. Se poate face o infuzie din 2 lingurițe de anason la 250 ml de apă. Se lasă la infuzat 15 minute și se beau 2 căni pe zi, cu jumătate de oră înainte de masă.
Alte remedii care mai pot fi încercate: cărbunele medicinal (absoarbe atât gazele intestinale, cât și toxinele; se recomandă 1-2 capsule, la nevoie). Se mai pot încerca infuziile de păpădie, de gențiană sau de salvie.
Remedii cu efect laxativ
Există mai multe leacuri care au acțiune laxative care dau rezultate bune în caz de constipație. Unul dintre ele ar putea fi uleiul de măsline, care îmbunătățește tranzitul intestinal. Se ia în fiecare dimineață o lingură cu ulei de măsline. Se pot adăuga și câteva picături de zeamă de lămâie pentru a fi înghițit mai ușor. De asemenea, semințele de in sunt un alt remediu cu efect laxativ, datorită mucilagiilor și fibrelor pe care le conțin. Se lasă la înmuiat 5-10 g de semințe de in în 150 ml de apă, timp de 20 de minute. Se ia acest remediu de 3 ori pe zi, timp de o săptămână. Se poate încerca și infuzia de crușin, de volbură, de anghinare sau de soc.