Imunitatea la copii pe timp de iarnă

Iarna aduce multe provocări pentru părinții cu copii, deoarece sezonul rece solicită organismul celor mici care se află în dezvoltare. Imunitatea la copii se află în plin proces de formare, iar recomandarea medicului, atunci când ajungi cu copilul la control, va include cu siguranță cel puțin un supliment alimentar.
În plus, pentru o dezvoltare armonioasă a întregului organism în mod coerent, copilul are nevoie în sânge de proteine care să îl ajute să dezvolte anticorpi. O alimentație corectă îl ajută pe cel mic să aibă energie.
Menținerea sănătății celor mici a fost din cele mai vechi timpuri o provocare. Datorită complexului B de vitamine prezent astăzi pe piață în diferite fructe, legume și diverse suplimente, azi copiii au la dispoziție numeroase alternative pentru a-și dezvolta imunitatea.
De obicei, juniorul este mofturos, pofticios sau răsfățat în secret de către bunici. Să nu mai spunem că nu putem controla întotdeauna ceea ce copilul își cumpără cu banii de buzunar. De aceea, majoritatea specialiștilor recomandă ca suplimentele alimentare de tipul multivitaminelor să fie administrate în cazul copiilor care nu mănâncă mese regulate sau mănâncă foarte puțin, suferă de boli cronice sau alergii alimentare, consumă alimente procesate și preparate de tip fast-food, au diete vegetariene sau vegane sau consumă sucuri carbogazoase. De asemenea, părinții ar trebui să aibă în vedere faptul că, în sezonul rece, toți copiii au nevoie de ajutor pentru întărirea imunității. Astfel, administrarea unui complex de multivitamine reprezintă una dintre cele mai importante modalități prin care poate fi crescută imunitatea.
Fiecare copil are nevoi diferite. Tocmai de aceea, o decizie corectă în privința administrării suplimentelor alimentare o puteți lua doar după o discuție cu medicul pediatru. Condiția este să alegeți un preparat special formulat pentru grupa de vârstă a juniorului dumneavoastră.
Vitamine și minerale esențiale ce cresc imunitatea copiilor
Vitamina C
Dacă s-ar da medalia de aur la o olimpiadă a substanțelor nutritive, ea ar câștiga, fără niciun dubiu, premiul cel mare. Spre deosebire de animale organismul uman nu poate sintetiza vitamina C, motiv pentru care trebuie să aducem un aport din alimentație sau suplimente. Orice răceală se poate preveni cu o doză binevenită de vitamina C.
În lunile reci de iarnă, vitamina C își arată din plin rolul regenerator pentru țesuturile expuse la frig. Mai mult decât atât, vitamina C garantează o regenerare a întregului sistem osos și articular, prin stimularea secreției de colagen dar și o bună circulație a sângelui prevenind afecțiunile cardiace, astmul și diabetul.
Vitamina C reprezintă un antioxidant de excepție ce contribuie activ la frânarea proceselor degenerative din organism. Fructele cu cel mai înalt aport de vitamina C sunt fructele de kiwi, papaya, guava, clementinele, portocalele, grepfrutul, coacăzele, cireșele, caisele, precum și lămâia, mango și zmeura.
Vitamina C este necesară în formarea colagenului, o proteină ce dă tărie oaselor, cartilajelor, mușchilor și vaselor de sânge și contribuie la buna menținere a capilarelor, oaselor și dinților.
Totodată, vitamina C ajută absorbția fierului la nivelul intestinelor, crește rezistența la infecții și oferă protecție antioxidantă.
Vitamina C se găsește în special în fructe și legume. Pe lista legumelor cu un aport important de vitamina C se numără ardeii iuți, ardeii grași, conopida, usturoiul, legumele verzi, morcovul si cartofii.
Vitamina D
Principala funcție a vitaminei D este faptul că ajută la o mai bună absorbție a calciului din alimente, menținând astfel sănătatea sistemului osos din copilărie și până la bătrânețe. Vitamina D ajută la prevenția fracturilor și împiedică fragilizarea oaselor. La copii, vitamina D este responsabilă cu dezvoltarea armonioasă a sistemului osos și cu prevenirea rahitismului.
Vitamina D ia naștere din expunerea pielii la lumina soarelui (de aceea, se mai numește și „vitamina soarelui”), dar se găsește de asemenea și în anumite alimente, precum și în suplimente.
Cele mai bogate surse sunt tonul, somonul, macroul, sardinele, ficatul de vită, cerealele, nucile și lactatele.
Suplimentele alimentare cu vitamina D se găsesc în două forme: D2 (același tip care se regăsește și în alimente) și D3 (tipul obținut prin expunere solară).
În sezonul rece este foarte importantă administrarea vitaminei D prin intermediul alimentelor și suplimentelor, deoarece expunerea la soare nu mai este posibilă.
Studiile au arătat că la sfârșitul iernii două persoane din trei au deficit de vitamina D, fiindcă soarele stă mai mult ascuns în lunile de iarnă. Această deficiență se manifestă prin scăderea imunității, și în special la persoanele vârstnice crește riscul de fracturi, diabet zaharat și boli cardiovasculare.
Așadar pentru a evita stările de iritabilitate, apatia, lipsa concentrării, durerile musculare și articulare și chiar transpirația excesivă apelează cu încredere la suplimente cu vitamina D.
Vitamina B
Știai ca vitamina B mai este cunoscută drept vitamina bunei dispoziții? Complexul de vitamine B are efecte asupra sistemului nervos și a stării psihice. Totodată, vitamina B asigură creșterea randamentului intelectual, iar vitamina B1 din complex este absolut necesară pentru funcționarea normală a musculaturii și a sistemului nervos.
Vitamina B se găsește mai ales în zona corticală și în nucleul cerealelor. O vom regăsi deci în pâinea integrală și în germenii de grâu. În doze importante, vitamina B se găsește și în drojdia de bere, lapte, zer, brânză, gălbenuș de ou și în majoritatea fructelor și legumelor.
Vitamina B mărește pofta de mâncare, favorizează digestia și ajută la buna funcționare a organelor glandulare și nervoase.
Toate vitaminele din complexul B și acidul folic aduc beneficii majore creierului.
Dacă organismul are o carență pot apărea stări de oboseală, slăbiciune, tulburări neuronale și afecțiuni cardiovasculare.
Unele studii au descoperit o legătură între nivelul de vitamine B din sânge și o memorie mai bună. Printre cele mai nou studiate, Vitamina B7 (biotina sau vitamina H) este hidrosolubilă și are rol de protecție a pielii si părului (încetinește procesul de albire) având acțiune complementară cu vitaminele A, B2, B6 și împiedică depunerea colesterolului la nivel vascular, contribuie la eliminarea toxinelor din organism facilitând astfel funcțiile ficatului și vezicii biliare.