Pericolele meselor festive de Sărbători

masa de Craciun blog Farmacia Terrapharm

Pericolele meselor festive de Sărbători

masa de Craciun blog Farmacia Terrapharm

Când ne este foame, tindem să luăm decizii pripite în ceea ce privește mâncarea. Dacă mergi la cină sau la o petrecere de sărbători, strică-ți mai întâi pofta de mâncare. Așa că înainte de o masă copioasă de sărbători ia o gustare, de preferat proteică (pentru mai multă sațietate) și dă-ți timp să vezi ce mâncăruri sunt disponibile și să faci alegeri în funcție de ceea ce ai poftă și de ceea ce dorești de fapt.

Mesele festive de Sărbători sunt printre cele mai dificile la noi, iar masa de Crăciun nu face excepție. Suntem ademeniți cu tot felul de bunătăți ce cântăresc greu nu numai la cântar cât și în timpul procesului de digestie. De aceea, vă recomandăm ca cel puțin două treimi din mâncarea ce ne-o punem în farfurie să conțină legume și verdețuri. Acest lucru ar facilita digestia îmbunătățind tranzitul intestinal și atenuează într-o oarecare măsură aciditatea indusă de alimentele consistente, tradiționale.

Dacă în trecut astfel de festinuri erau rare și anunțau prilejuri deosebite (cununii, botezuri, zile de naștere etc.), astăzi ele completează “meniul” meselor abundente. Pentru ca omul modern nu așteaptă doar Pastele și Crăciunul pentru a se ospăta. Caracteristicile meselor din vacanță de iarnă sunt, însă, felurile tradiționale de mâncare, greu de preparat, deci mai greu de gătit în restul anului,  numărul crescut al mâncărurilor servite la o masă și repetarea acestor mese abundente de mai multe ori într-un interval scurt de timp.

Te-ar putea interesa: Hepatoprotect Forte

Crăciunul ține trei zile, mulți își sărbătoresc și ziua de nume, urmează sfântul Ștefan, plus că nu ne ridicăm bine de la aceste mese că vine petrecerea de Anul Nou (și apoi alți sfinți, de altfel foarte populari). Consecințele nutriționale și de sănătate le știm prea bine. Unde mai pui că felurile tradiționale sunt extrem de greu de digerat și nesănătoase, foarte bogate în grăsimi pline de colesterol, adevărate bombe calorice.

Cum ne pregătim pentru masa de sărbători?

Chiar dacă îi spunem „masa de Crăciun”, de fapt vorbim de o perioadă mai lungă – pe lângă cele trei zile de Crăciun, mai avem și zilele anterioare, zilele de după Crăciun și Revelionul. Cumulat, vorbim deja despre o perioadă de aproximativ 2 săptămâni cel puțin în care alimentația noastră se modifică. Este important să ne dăm voie să ne bucurăm de perioada sărbătorilor, inclusiv de preparatele specifice, însă cu moderație, astfel încât să nu fie nevoie să apelăm la medicamente sau la sprijin medical.

Când pregătești rețetele de sărbători, încearcă să găsești alternative mai sănătoase la felurile de mâncare preferate. Mâncarea sănătoasă nu înseamnă că trebuie să renunți la preparatele preferate – dar pot fi utile câteva modificări. Poți folosi carne mai slabă, poți înlocui în anumite rețete carnea de porc cu carne de pui sau curcan, folosește mai puțin unt, adaugă mai multe legume și alege să pregătești carnea la cuptor în loc să o prăjești. De asemenea, încearcă să prepari salata de boeuf cu mai puțină maioneză, la sarmale să eviți să pui carne grasă, iar lângă friptură să adaugi o salată sau murături în locul garniturii de cartofi. Pentru sosuri poți folosi iaurt fără grăsimi în loc de smântână sau maioneză.

Nu mânca din toate preparatele la aceeași masă și ai grijă la cantități

Nimic nu este interzis, dar totul ține de moderație și controlul porțiilor. Asta înseamnă că te poți răsfăța cu unele dintre alimentele tale preferate în timpul sărbătorilor, dar va trebui să controlezi dimensiunile porțiilor și să le consumi pe rând – nu totul la aceeași masă. Evită să mănânci totul și din toate la aceeași masă – separă felurile de preparate. Dacă la prânz ai mâncat două feluri de mâncare, e bine și să încerci ca seara să consumi o masă doar cu legume, o salată sau chiar o supă. Nu este nimic în neregulă să te bucuri și de o cină indulgentă, festivă – dar e bine să te asiguri că mesele celelalte sunt mai sănătoase și bogate în nutrienți. Astfel, poți să te asiguri că înainte, la prânz, ai o masă ușoară, iar a doua zi dimineață un mic dejun sănătos, pentru a compensa.

Te-ar putea interesa: Carbocit

Limitează consumul de alcool

Alcoolul în exces poate cauza numeroase probleme de sănătate. De asemenea, afectează și calitatea alimentației. În primul rând, alcoolul conține calorii goale. În al doilea rând, pe măsură ce consumi alcool, apare tendința de a consuma mai multe calorii din alimente. Consumul de alcool crește astfel apetitul și consumul total de calorii. De asemenea, băuturile festive ca vinul fiert au în general un aport caloric și mai mare. În plus, consumă mai multă apă pentru a preveni deshidratarea și pentru a reduce riscurile de mahmureală. În concluzie, mesele de Crăciun pot fi sărbătorite și cu atenție și moderație.

Din partea întregii echipe Terrapharm dorim să vă urăm Sărbători fericite și momente de neuitat alături de cei dragi!

Share this post