Efectele psihologice ale pandemiei

impactul psihologic al pandemiei Terrapharm

Efectele psihologice ale pandemiei

Pandemii precum cea actuală, cu coronavirus (Covid-19), pot fi înfricoșătoare și ne pot afecta puternic în plan emoțional. De aceea, este extrem important să rămânem informați (din surse sigure și verificate, bineînțeles), dar există și alte lucruri pe care le putem face pentru a ne menține starea de bine în astfel de perioade nesigure. Este important să realizăm că ceea ce simțim este normal și este resimțit și de mulți alții din jurul nostru. Nu are niciun rost să ne judecăm prea dur pentru fricile pe care le avem și nici să încercăm să ne păcălim că acestea nu există, ci, mai degrabă,  să acceptăm toate aceste sentimente și trăiri ca făcând parte din condiția noastră ca și oameni. De asemenea, acest virus ne cere să avem o grijă deosebită asupra unor gesturi pe care până acum câteva luni le făceam fără să stăm prea mult pe gânduri (un exemplu aici ar fi să nu ne atingem fața cu mâinile neigienizate). Deși nu pare un lucru complicat, gândiți-vă că învățăm ceva nou și asta implică o concentrare mai mare din partea tuturor. În consecință, consumăm mai multă energie încercând să avem grijă la fiecare măsură de protecție și astfel ajunge să ne scadă starea de spirit și eficiența până aceste gesturi și comportamente să devină automatisme. Iată câteva sfaturi care să te ajute pe tine, familia și prietenii tăi, să aveți grijă de sănătatea mintală într-un moment în care se discută ceva mai mult despre riscurile sănătății fizice. Nu trebuie să uităm totuși că sănătatea mintală și cea fizică merg mână-n mână. Mens sana in corpore sano!

Vă recomandăm produsul: Calmogen Plant

Evitați știrile false și teoriile conspirației și informează-te din surse de încredere

Toate zvonurile și speculațiile pe care le citim sau vedem la televizor ne alimentează încet și sigur anxietatea și neliniștile. Este foarte important ca acum să ne informăm din surse sigure, de încredere. Pentru a fi sigur că îți iei informația dintr-o sursă sigură, poți accesa următoarele website-uri: http://www.ms.ro/ https://www.cnscbt.ro/ https://www.ecdc.europa.eu/en https://www.who.int/ De asemenea, sfaturile de igienă au devenit mai importante ca niciodată – spălați-vă pe mâini cu apă și săpun minim 20 de secunde – fie că vorbim de birou sau acasă, înainte de mânca, de a găti sau după ce v-ați suflat nasul. Dacă nu aveți acces la apă și săpun, folosiți cu încredere dezinfectant. Folosiți batiste de unică folosință dacă tușiți si aruncați-le imediat la gunoi. Dacă nu vă simțiți bine în vreuna din zile, stați acasă și nu vă supuneți unui risc suplimentar.

Vă recomandăm produsul: Maximag Antistres

Rămâneți conectați

Atunci când suntem stresați, știm cu toții că reușim să facem față acestuia mai bine dacă avem sprijin și suport din partea familiei și/sau a prietenilor. Datorită telefoanelor mobile de-acum, să te vezi cu prietenii și familia într-un spațiu sigur nu a fost niciodată mai ușor. Aplicații precum, Skype, Whatsapp, Facebook Messenger, oferă posibilitatea să ne vedem cu cei dragi prin intermediul camerei video. Cine a spus că nu se poate juca ‘Fazan’ de la 300 de km distanță, s-a înșelat amarnic. Nu uitați că și prietenii voștri sunt oameni și ei pot fi speriați sau îngrijorați. Oferiți-le suport atunci când simțiți că au nevoie de el.

Vorbiți cu copiii

Este important să implicați familia și în special copiii în activități ce ajută la menținerea sănătății. Trebuie să fim atenți ceea ce le spunem celor mici să nu îi speriem. Trebuie stat de vorbă cu ei și întrebați ei ce știu despre această pandemie și să le oferim tot sprijinul de care au nevoie. Fiți cât mai deschiși cu copiii voștri, nu intrați în prea multe detalii medicale, dar explicați-le într-un mod cât mai prietenos și calm despre ceea ce se întâmplă.

Vă recomandăm produsul: Nervocalmin Relaxare

Dacă teama de a ieși din casa vă blochează, îngrijorările sunt puternice și aveți dificultăți în a vă relua treptat activitățile, un psiholog vă poate ajuta să găsiți cele mai bune soluții pentru a vă regăsi echilibrul, chiar și în acest context al incertitudinilor.

Share this post