De ce ne cade părul?
Căderea părului este o problemă cu care se confruntă atât bărbații, cât și femeile. În cazul în care pierdeți foarte multe fire de păr și acest lucru nu este din cauza factorului genetic sau a îngrijirii necorespunzătoare, atunci putem trage concluzii cu privire la starea de sanatate a organismului nostru.
Informații generale despre căderea părului
Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, o persoană ajunge să pierdă zilnic, în medie, între 50 și 100 de fire de păr, cel mai adesea atunci când facem duș, ne uscăm sau ne periem părul. Căderea părului este, așadar, un proces normal, prin care firele mai ‘îmbătrânite’ sunt înlocuite cu altele noi, care vor crește din același loc.
Afecțiuni care pot determina căderea părului
Căderea părului poate fi considerat un semnal de alarmă dat de organism care dorește să ne transmită că suferim de o afecțiune.
- Dereglări hormonale – Căderea părului poate fi direct corelată cu dezechilibre hormonale asociate problemelor cu tiroida, modificări hormonale ce au loc în timpul sarcinii și/sau după naștere și în perioada de premenopauză și menopauză.
- Boli de piele – Diferite afecțiuni ale pielii, precum dermatita seboreică (cunoscută tuturor ca și mătreața), eczemele sau psoriazisul pot conduce la căderea părului.
- Infecțiile – Anumite infecții precum impetigo (infecție bacteriană a pielii, întâlnită frecvent la copii) sau sifilis pot provoca subțierea și căderea firelor de păr și pot duce chiar la alopecie .
- Stresul – Stresul fizic și/sau emoțional se numără printre cauzele principale ale pierderii părului. De regulă, părul începe să cadă după 2-3 luni de la manifestarea episodului neplăcut. Eliminarea factorilor stresanți poate duce la restabilirea creșterii normale a părului, în decurs de câteva luni.
- Afecțiuni autoimune – Printre simptomele anumitor boli autoimune precum lupus eritematos sistemic (afecțiune cronică care se manifestă prin inflamație și leziuni ale țesuturilor din organism) sau boala Basedow Graves (gușă exoftalmică cauzată de hipertiroidism) se numără și căderea părului, potrivit American Autoimmune Related Diseases Association.
Alți factori care provoacă pierderea părului
Nu doar problemele medicale pot duce la pierderea părului, ci și aspecte ce țin de genetică sau stil de viață. Printre factorii demni de menționat ce provoacă pierderea părului se numără:
- Vârsta – Aproape toate persoanele vor observa subțierea și căderea firelor de păr odată ce înaintează în vârstă. Totuși, în cazul a până la 40% dintre femei și bărbați, această condiție este mult exacerbată, cauzele directe fiind factorul genetic precum și nivelul de hormoni aflate în corelație cu vârsta.
- Alimentația deficitară – De cele mai multe ori, ne pierdem părul deoarece nu avem parte de o alimentație corespunzătoare, care este săracă în vitamine, minerale și proteine. Din cauza unui regim alimentar prea strict, a dietelor rapide sau a tulburărilor de alimentație precum bulimia și anorexia, putem ajunge la o pierdere excesivă a părului
- Factorii de mediu – Poluarea atmosferică, expunerea la raze X, dar și clorul din piscine sau anumite metale care se pot depune pe scalp pot declanșa pierderea unui număr mai mare de fire de păr.
Căderea părului la bărbați
Undeva la 40% dintre bărbați sunt afectați de căderea părului până la vârsta de 35 de ani, între 35 și 60 de ani procentul crescând chiar la 65%. De cele mai multe ori, această cădere a părului la bărbați este caracterizată de subțierea și retragerea părului și este cauzată de moștenirea genetică, persoanele afectate având foliculi de păr cu o sensibilitate genetica la dihidrotestosteron, un metabolit biologic activ al testosteronului, ce este produs mai ales la nivelul prostatei. Dincolo de factorii genetici, un rol important îl are și stilul de viață, diverse studii evidențiind o legătură semnificativă între fumat și procesul de chelire, în rândul bărbaților.
Căderea părului la femei
În cazul femeilor, cele mai întâlnite cauze ale căderii părului sunt reprezentate de schimbările hormonale, inclusiv cele asociate afecțiunilor tiroidiene, carența de fier (anemia), lipsa vitaminei B12 și scăderea bruscă în greutate. Studiile recente relevă faptul că principalele două cauze în rândul femeilor sunt anemia și stresul emoțional.
Cum ne îngrijim părul
Părul are nevoie de îngrijire specială dacă ne dorim să fie sănătos și să fim mândri cu podoaba noastră capilară. Dar asta nu înseamnă că este un lucru greu de realizat, ba din contră, dacă urmați regulile simple de mai jos:
- Să vă spălați părul de 2-3 ori pe săptămână. Nu este recomandat să vă spălați mai des deoarece îndepărtați uleiurile naturale care protejează firul de păr;
- Cele mai potrivite șampoane pentru păr sunt cele blânde și naturale, fără surfactanți puternici; o cantitate de mărimea unei monede este mai mult decât suficientă pentru un păr de lungime medie, șamponul aplicându-se o singură dată;
- Părul nu trebuie stors imediat după baie, ci mai degrabă înfășurat lejer într-un prosop din microfibră, care absoarbe apa fără a afecta firele de păr;
- De asemenea sunt de evitat folosirea mult excesivă a produselor de styling, uscarea părului cu aer mult prea cald, decolorările repetate și la interval scurt de timp precum și folosirea accesoriilor rigide pentru prinderea părului.
În concluzie, este important să identificăm cauzele pierderii firelor de păr, în cele mai multe cazuri, căderea părului ar putea fi prevenită printr-o atenție și grijă sporită asupra propriului corp.