Cum gestionăm diabetul pe perioada verii?

cum facem fata diabetului pe timpul verii blog Farmacia Terrapharm

Cum gestionăm diabetul pe perioada verii?

cum facem fata diabetului pe timpul verii blog Farmacia Terrapharm
cum facem fata diabetului pe timpul verii

În sezonul cald, pacienții care se confruntă cu diabetul zaharat trebuie să fie foarte atenți atunci când se expun la soare / temperaturi crescute, mai ales dacă asociază boli cardiovasculare și/sau complicații cronice ale diabetului zaharat. Gestionarea diabetului în timpul verii poate fi o provocare, deoarece temperaturile ridicate și activitățile fizice pot afecta nivelurile de zahăr din sânge și sensibilitatea la insulină.

Expunerea la soare a unei persoane cu diabet zaharat ar trebui să fie făcută cu precauție și numai după o discuție prealabilă cu medicul diabetolog. Valorile glicemice pot fi mai greu de gestionat în perioadele de caniculă, cauzele fiind multiple. O atenţie deosebită trebuie acordată depozitării pe timp de vară a medicamentelor și dispozitivelor pentru diabet, iar hidratarea este absolut necesară. Chiar dacă vara, mintea stă mai mult la soare și vacanţe, problemele de sănătate nu trebuie ignorate.

Te-ar putea interesa: Lapte de corp relipidant anti-uscaciune La Roche Posay

Diabetul și deshidratarea

Indiferent de starea sănătății, hidratarea este extrem de importantă și, mai ales în zilele toride de vara, trebuie să ne asigurăm că bem suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea. Pentru persoanele care suferă de diabet de tip 2 însă, hidratarea este și mai importantă întrucât atunci când nivelul de glucoză din sânge este prea ridicat, urinarea este mai frecvența. Și unele medicamente prescrise persoanelor care suferă de diabet favorizează deshidratarea.

Pentru a preveni deshidratarea, consumă multă apă, limonadă și alte băuturi neîndulcite. Bea întotdeauna apă înainte de a ți se face sete. Și fructele, supele și ceaiurile sunt de ajutor. Totodată, evita sau limitează consumul de cafea și alcool, băuturi despre care se știe că deshidratează organismul.

Cercul vicios insulină – efort – căldură

Modul în care căldura influențează glicemia depinde de ceea ce ați mâncat, de stadiul de hidratare și de nivelul de activitate fizică. Dacă temperatura și efortul depus vă fac să transpirați abundent, vă puteți deshidrata, ceea ce determină creșterea nivelului de glucoză din sânge, care poate duce la urinare frecventă, urmată de deshidratare și chiar de niveluri mai ridicate ale glicemiei.

În plus, dacă tratamentul include insulină, deshidratarea reduce fluxul de sânge la nivelul tegumentului și, prin urmare, reduce absorbția dozelor de insulină injectată. Cele mai multe tipuri de insulină își mențin eficacitatea la temperaturi de la 33° Celsius la 35° Celsius. O temperatură peste acestea determină degradarea rapidă atât a medicamentelor, cât și a insulinei.

Gestionarea glicemiei în perioadele caniculare

În primul rând, efectul medicației injectabile (insulina) se poate modifica dacă aceasta a fost păstrată la temperaturi crescute sau dacă pacientul cu diabet zaharat s-a expus la soare anterior administrării (vasodilatația produsă de căldură crește absorbția). Anumite simptome ale hipoglicemiei – transpirația – pot fi puse pe seama expunerii la temperaturi crescute.

Totodată, înotul poate crește riscul de hipoglicemie, dacă medicația și dieta nu sunt adaptate la efortul fizic efectuat. Transpirația, expunerea la soare și la temperaturile crescute pot afecta fixarea și funcționarea unor dispozitive utilizate de pacienți (sisteme de monitorizare continuă a glicemiei, pompe de insulină).

Canicula, diabetul și complicațiile

Expunerea la temperaturi crescute, fără o hidratare adecvată, poate duce la deshidratare și la complicații metabolice severe, mai ales în cazul persoanelor cu diabet zaharat slab controlat. Administrarea medicației injectabile ce a fost depozitată în condiții necorespunzătoare poate afecta acțiunea acesteia și poate duce la hiperglicemie. Persoanele cu diabet zaharat complicat cu neuropatie pot suferi mai ușor arsuri, deoarece nu percep corect temperatura și durerea, în timp ce pacienţii cu diabet zaharat care asociază și afecțiuni cardiovasculare, neurologice sau renale riscă agravarea sau decompensarea acestora.

Când trebuie să apelaţi la medic

Pacientul trebuie să apeleze la medic atunci când valorile glicemice nu mai pot fi controlate, când apar simptome neobișnuite sau situații medicale pe care nu le poate rezolva singur.

Pentru ca persoanele cu diabet zaharat să poată trece peste vară fără probleme, li se recomandă:

  • să întrebe medicul curant dacă se pot expune la soare și în ce condiții;
  • să aibă grijă ca medicația să fie depozitată în condiții adecvate de temperatură;
  • să își măsoare frecvent glicemia. Glucometrul și bandeletele de testare trebuie ferite de temperaturi extreme și de expunerea directă la soare;
  • să se hidrateze adecvat, dar evitând consumul de băuturi care conțin zahăr, cofeină și/sau alcool;
  • să aibă o alimentație diversificată și adecvată sezonului cald;
  • să își adapteze dieta și, dacă este cazul, schema de tratament în funcție de valorile glicemiei și de efortul fizic;
  • să evite efortul fizic intens în zilele caniculare;
  • să evite expunerea la soare dacă prezintă complicații sau boli asociate care contraindică acest lucru;
  • să evite mersul desculț pe nisip (există risc de arsuri sau înțepături);
  • în zilele caniculare, la ieșirea în aer liber, persoanele cu diabet zaharat, dar și cele care nu suferă de această afecțiune, trebuie să poarte îmbrăcăminte și încălțăminte adecvate și să folosească creme cu factor de protecție solară.

Te-ar putea interesa: Lapte pentru față și corp – pentru copii SPF50+

Anotimpul estival este perioada perfectă din an pentru a vă bucura de vreme și de ocazia de a purta haine mai subțiri. Cunoscând modul în care căldura vă poate afecta sănătatea și gestionarea diabetului de tip 1, puteți planifica decizii care să vă protejeze sănătatea și starea de bine.

Vara aceasta, când vă faceți planurile pentru vacanță și pentru ieșiri în aer liber, discutați cu echipa de diabetologie modul în care vă puteți pregăti pentru a evita deshidratarea și a fi în siguranță.

Share this post