Metode alternative de tratament

 

Homeopatia este o ramură a medicinei alternative care se ocupă cu tratamentul bolilor prin stimularea capacității de vindecare a organismului precum și cu prevenirea apariției afecțiunilor la cei predispuși. Homeopatia abordează omul ca întreg, încercând să trateze ținând cont de acest întreg și de evoluția sa dinamică. Vindecarea este concepută în homeopatie ca o restaurare rapidă, blândă și permanentă a sănătății prin anihilarea bolii în toată extinderea sa.                                                                                                 

Homeopatia este o metodă de tratament care are la bază principiul similitudinii, ceea ce înseamnă că orice substanță administrată în doze mari ne poate face rău, în doze mici poate vindeca boala. Pe lângă acest principiul este esential si principiul individualizării, adică în prescrierea medicamentului homeopatic trebuie luate în considerare toate simptomele prezentate de pacient, tratându-se pacientul, nu boala. Alopatia(tratamentul clasic) și homeopatia nu se exclud reciproc, ci se completează.

Un tratament homeopatic bine condus, nu tratează doar simptomele bolii, care pot fi: febra, tusea, durerea, inflamația, etc, ci elimina cauza care a   generat-o. În plus, un mare avantaj al homeopatiei față de alopatie, este lipsa reacțiilor adverse, atât de frecvente în cazul medicamentelor sintetice. Astfel, putem spune că homeopatia se subscrie perfect dictonului fundamental în arta vindecării, “Primum non nocere”, adică în primul rând să nu dăunezi, prin terapia pe care o aplici pacientului.