Cum să te protejezi și să tratezi înțepăturile de insecte vara: Sfaturi prietenoase pentru un sezon estival fără neplăceri
Uite că a venit iar vara, afară este soare, distracție și… înțepături de insecte. În timp ce te bucuri de activități în aer liber, este important să știi cum să te protejezi de înțepăturile neinvitate și cum să tratezi disconfortul cauzat de acestea. În acest articol, vom oferi sfaturi prietenoase și informații relevante pentru a te ajuta să ai o vară fără griji.
Dacă te gândești să profiți de zilele călduroase și să petreci cât mai mult timp în aer liber, în grădina din jurul casei, în parcuri sau chiar să faci scurte plimbări prin pădure, respectă măsurile impuse de autorități.
Ține cont și că umezeala și căldura fac casă bună pentru insecte, așa că te poți alege în orice moment cu o înțepătură de țânțari, de albine sau chiar cu o mușcătură de căpușă. Având în vedere că uneori poate că te afli la distanță de un spital, pentru îngrijiri medicale urgente, este important să recunoști aceste înțepături de insecte, ca să acționezi din vreme și astfel să limitezi apariția posibilelor complicații.
Mușcăturile și înțepăturile de insecte se vindecă, din fericire, de la sine și nu necesită o îngrijire specială. Totuși, în multe cazuri, simptomele care apar ca o consecință a unei înțepături de insecte pot deveni destul de neplăcute.
Care sunt cele mai comune înțepături de insecte?
Potrivit OMS (Organizației Mondiale a Sănătății), pe tot globul există peste 3.000 de specii de țânțari, iar dintre acestea câteva sute sunt extrem de periculoase pentru noi. Să nu uităm că țânțarul este insecta ce provoacă cea mai mare rată de mortalitate în rândul oamenilor, pentru că anumite specii de țânțari sunt responsabili pentru transmiterea a 5 dintre cele mai periculoase boli – Malaria, Febra Zika (provocată de virusul ZIKA), Febra Dengue, Meningita West Nile (provocată de virusul West Nile) și Febra galbenă. Din fericire, cele mai periculoase specii de țânțari trăiesc în zona tropicală și nu supraviețuiesc în climă temperată, dar și țânțarii autohtoni de la noi pot cauza diferite erupții de piele sau alergii severe dacă nu suntem atenți.
Înțepătura de țânțar apare la majoritatea persoanelor ca o umflătură de piele care ulterior declanșează pruritul. De regulă, aceasta nu prezintă niciun pericol pentru sănătate și dacă aveți la îndemână un unguent/gel calmant să aplicați împotriva iritației, totul trece de la sine după câteva minute. Dacă, însă, apare febră, dureri articulare sau inflamații ale nodurilor limfatice, este important să apelați urgent un medic specialist. Sunt șanse ca în urma interacțiunii cu țânțarul să contractați o infecție.
Ce să faci dacă te-a înțepat o albină sau o viespe
Știai că există o diferență între înțepătura de albină și cea de viespe? Albina își lasă acul în piele după înțepătură, pe când viespea este mult mai agresivă, poate să înțepe de mai multe ori și nu-și lasă acul în piele. Ca să calmezi înțepătura de albină, ar trebui mai întâi să elimini acul cu o pensetă. După aceea, curăță foarte bine zona cu apă și săpun și aplică o compresă rece sau un cub de gheață înfășurat într-un tifon pentru zece minute. Dacă este necesar, poți aplica o cremă care conține calamină.
Trebuie să știi că albina și viespea sunt insecte care pot provoca șoc anafilactic, care se manifestă prin scăderea bruscă a tensiunii, amețeală, respirație dificilă, umflarea feței, limbii, buzelor. Șocul anafilactic reprezintă o urgență medicală, așa că trebuie să ajungi cât mai repede la spital.
Pentru ca o albină sau o viespe să nu te înțepe, când ieși afară:
- Evită să te parfumezi, căci parfumul atrage insectele;
- Nu consuma băuturi dulci;
- Poartă îmbrăcăminte în culori neutre, căci culorile strălucitoare atrag micile vietăți;
- Dacă plănuiești un picnic, depozitează mâncarea în recipiente cu capac și nu sta într-o zonă cu multe flori;
- În cazul în care observi în apropiere o albină sau o viespe, evită mișcările bruște și așteaptă ca aceasta să se îndepărteze.
- Dacă stai la casă și observi că s-a format un cuib cu viespi, nu-l îndepărta de unul singur, ci apelează la serviciile unei firme care se ocupă de asta.
Atenție la căpușe!
Micile insecte pot fi purtătoare de virusuri, provocând encefalită, boala Lyme sau febră butonoasă. Când știi că urmează să mergi în parc, să stai în iarbă înaltă, ar fi bine să te protejezi suplimentar prin aplicarea de soluții cu anumite insecticide pe haine, pe cort sau prin aplicarea pe piele de repelente.
De altfel, după fiecare ieșire la iarbă verde, pune în coșul de rufe hainele purtate și examinează cu atenție pielea și scalpul. În cazul în care căpușa nu este atașată, aceasta se va îndepărta la duș, cu apă și săpun. Dacă este înfiptă în piele, nu încerca să o înlături singur. Mergi la spital pentru asta. În funcție de cum arată căpușa și rana, medicul va indica sau nu analize și tratament antibiotic. Profilaxia poate fi începută până la cel mult 72 ore de la îndepărtarea căpușei.
Indiferent că faci drumuri scurte sau că urmează să mergi în parc, ține cont de recomandările autorităților. Nu uita că există în continuare pericolul răspândirii noului coronavirus în ciuda temperaturilor ridicate.
Sezonul estival nu trebuie să fie umbrit de înțepături de insecte. Prin respectarea măsurilor de prevenire și prin tratarea adecvată a înțepăturilor, poți petrece timpul în aer liber cu bucurie și confort. Amintește-ți să porți haine adecvate, să utilizezi repelente de insecte și să tratezi înțepăturile cu calm și răbdare. În cazul în care înțepătura prezintă semne de infecție sau reacții alergice severe, nu ezita să consulți un specialist pentru asistență și sfaturi suplimentare. Bucură-te de vara în siguranță și fii protejat de aceste neplăcute înțepături de insecte!