Coenzima Q10: ce este și la ce ne ajută

coenzima q10 blog Farmacia Terrapharm

Coenzima Q10: ce este și la ce ne ajută

coenzima q10 blog Farmacia Terrapharm

Coenzima Q10, cunoscută și sub numele de ubiquinonă, este un nutrient care se găsește în fiecare celulă din organism. Aceasta este o substanță chimică care se găsește în mod natural în organismul uman și în unele alimente și, de asemenea, are rolul de a produce energie în celulele corpului nostru și de a proteja acestea de daunele cauzate de radicalii liberi.

Nivelurile de coenzima Q10 scad odată cu înaintarea în vârstă, astfel că suplimentarea cu aceasta poate fi benefică pentru persoanele în vârstă care au nevoie de mai multă energie și care sunt mai expuse riscului de afecțiuni cardiovasculare. De asemenea, coenzima Q10 poate fi utilă pentru persoanele care suferă de afecțiuni ale inimii sau care iau medicamente care scad nivelul acesteia din organism.

Coenzima Q10 poate fi găsită în mod natural în organismul uman în celulele musculare, inima, ficat și rinichi. Aceasta este sintetizată de către organismul nostru, dar nivelurile acesteia scad odată cu înaintarea în vârstă și în anumite afecțiuni, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul.

În afara rolului său în producerea de energie și în protejarea celulelor, coenzima Q10 mai are și alte beneficii pentru sănătate. De exemplu, studiile au arătat că aceasta poate îmbunătăți starea de sănătate a pielii și poate reduce ridurile și liniile fine. De asemenea, coenzima Q10 poate întârzia declinul cognitiv legat de îmbătrânire și poate îmbunătăți funcția cardiacă în cazul persoanelor care suferă de insuficiență cardiacă.

Coenzima Q10 se poate găsi sub formă de supliment alimentar sub formă de capsule sau tablete, iar dozele recomandate variază în funcție de scopul pentru care este luată. Este important să se consulte un medic înainte de a începe să luați suplimente de coenzima Q10, deoarece aceasta poate interacționa cu anumite medicamente și poate avea efecte secundare la unele persoane.

Te-ar putea interesa: Vitamax Q10

Coenzima Q10 poate fi obținută și prin alimentație, fiind prezentă în unele alimente precum carnea roșie, peștele gras, nuci, legumele verzi și fructele de avocado. Deși aceste alimente pot oferi o cantitate mică de coenzimă Q10, suplimentarea poate fi necesară pentru a atinge dozele recomandate pentru beneficii suplimentare.

Există și unii oameni care ar putea avea nevoie de doze mai mari de coenzimă Q10 decât media. Aceștia ar include persoanele care fumează, care sunt expuse la radiații sau la poluarea puternică a aerului, și persoanele care suferă de afecțiuni medicale care pot afecta producția de coenzimă Q10 în organism.

Este important de menționat că, deși coenzima Q10 poate avea beneficii pentru sănătate, aceasta nu este considerată o panaceu universală și nu poate trata în mod eficient orice afecțiune medicală. Este întotdeauna recomandat să se consulte un medic înainte de a lua suplimente de coenzimă Q10 sau orice alte suplimente alimentare.

Efectele secundare ale suplimentării cu coenzima Q10 sunt rare și pot include disconfort gastrointestinal sau o ușoară creștere a tensiunii arteriale. De asemenea, coenzima Q10 poate interacționa cu anumite medicamente, precum medicamentele pentru scăderea colesterolului sau medicamentele anticoagulante. Este important să se discute cu medicul înainte de a începe să luați suplimente de coenzima Q10 dacă luați orice tip de medicamente.

Te-ar putea interesa:Doppelherz aktiv Coenzima Q10

În ciuda numeroaselor potențiale beneficii ale suplimentării cu coenzima Q10, există încă puține dovezi concluzive care să susțină toate afirmațiile privind efectele acesteia. De exemplu, în ciuda studiilor care au arătat că coenzima Q10 poate îmbunătăți starea de sănătate a pielii și poate reduce ridurile, mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a confirma aceste afirmații. De asemenea, în ciuda faptului că coenzima Q10 poate întârzia declinul cognitiv legat de îmbătrânire, mai sunt necesare studii pentru a se înțelege mai bine modul în care aceasta acționează și pentru a se stabili dozele optime.

În concluzie, coenzima Q10 este o substanță importantă care poate avea numeroase beneficii pentru sănătate, însă este important să se ia în considerare toate informațiile relevante înainte de a o lua sub formă de supliment. Consultarea medicului sau farmacistului este importantă înainte de a începe să luați suplimente de coenzima Q10 dacă luați orice tip de medicamente.

Share this post