Gripa: Simptome și Prevenție

gripa blog Farmacia Terrapharm

Gripa: Simptome și Prevenție

gripa blog Farmacia Terrapharm
Image by cookie_studio on Freepik

Ce este gripa?

Gripa este o afecțiune acută a căilor respiratorii, manifestată prin tuse și durere la înghițire. Ea are la bază o afectare a celulelor ce căptușesc căile respiratorii, ajungându-se astfel la o inflamație locală. Semnele și simptomele generale sunt febra, cefaleea, astenia fizică și durerile musculare. Responsabilă de producerea gripei este infecția virală cu virusul gripal A, B sau C.

Totuși, epidemiile de gripă par a se datora în special formei A, care afectează sezonier milioane de persoane. La nivel mondial, gripa este principala cauză de natură infecțioasă a decesului în rândul vârstnicilor și persoanelor cu risc (copii și persoanele imunocompromise). Tocmai din acest motiv, se are în vedere elaborarea de strategii eficiente, cu aplicabilitate extinsă, pentru prevenirea infecției cu Influenza. La persoanele sănătoase, care au un sistem imunitar integru, gripa provoacă simptome relativ ușoare, fără complicații.

Situația se schimbă în rândul copiilor și persoanelor în vârstă. Acest lucru se datorează faptului că odată cu înaintarea în vârstă sistemul imunitar își pierde din eficiență, iar răspunsul imunitar este deficitar. Acest aspect poate fi pus pe seama involuției timusului, un organ cu rol imunitar, unde are loc maturarea limfocitelor, dar și altor procese care survin odată cu înaintarea în vârstă. În rândul copiilor, sistemul imunitar nu este pe deplin maturizat, iar mecanismele biologice ce sunt implicate în lupta contra infecțiilor sunt deficitare. Drept urmare, specialiștii sunt de părere că prevenirea gripei este vitală mai ales în rândul persoanelor cu risc de major de complicații.

Te-ar putea interesa: Stodal Sirop

Din ce cauză poți avea o infecție gripală?

O idee greșită a multor persoane este aceea că frigul provoacă gripa. De fapt, nu neapărat expunerea la frig este vinovată pentru gripă, ci mai degrabă un sistem imunitar deficitar, care reacționează anevoios față de infecția cu virusurile gripale.

Cum se transmite?

Virusul gripal se transmite extrem de ușor. Cea mai răspândită cale este saliva eliminată prin respirație, strănut sau tuse de către bolnavi sub formă de micro picături (picături Flugge). Acestea conțin secreții cu floră patogenă, inclusiv virusul gripal. Fiind ușor purtate de către curenții de aer, micro picăturile parcurg distanțe mari.

Se realizează în acest mod deoarece se pot cantona pe haine, pe obiectele care ne înconjoară (clanța ușii, bancnote, întrerupătoarele de lumină, obiecte de uz casnic), dar pot fi localizate și pe mâna bolnavilor (este posibilă și infectarea prin strângerea mâinii dacă apoi ducem mâna la nas, gură sau ochi, întrucât punem în contact cu mucoasa virusul gripal).

Ce tratament există pentru gripă?

Gripa se vindecă cu tratament într-o săptămână și fără tratament în 7 zile.

Pentru a evita eventualele complicații, cât și pentru confortul propriu, tratamentul va fi unul care să amelioreze simptomele. Medicamente pe bază de paracetamol, ibuprofen, ceaiuri, siropuri, repaus la pat.

Concomitent cu tratamentul medicamentos, se recomandă:

  • odihnă (7-8 ore/noapte), oboseala slăbind sistemul imunitar și favorizând apariția infecțiilor gripale;
  • consumul mare de lichide (ceaiuri, supe);
  • evitarea fumatului și a consumului de alcool.

Cum să te ferești de gripă?

  • Vaccinează-te cu vaccinul antigripal.
  • Evită aglomerația sau grupurile mari de oameni.
  • Aerul condiționat care produce căldură sau aerul uscat din apartament afectează mucoasa nazală și favorizează înmulțirea unora dintre virusurile care provoacă afecțiuni ale căilor respiratorii superioare. Așadar, umidifică aerul folosind recipiente cu apă pe care să le așezi apoi pe calorifere.
  • Aerisește camera în care lucrezi sau te odihnești.
  • Spală-te cât mai des pe mâini cu săpun pentru a te apăra împotriva răspândirii virusurilor.
  • Alimentează-te corespunzător! Mănâncă multe fructe – mai ales citrice, deoarece ele conțin o cantitate mare de vitamina C. Apoi nu uita de legume și produse lactate, întrucât întăresc sistemul imunitar și ajută la prevenirea infecțiilor de orice natură.

Alte măsuri pe care le puteți lua pentru a preveni gripa

Pentru a reduce riscul de gripă, utile s-ar putea dovedi și următoarele măsuri:

  • Întărirea sistemului imunitar: sistemul imunitar joacă un rol esențial în lupta contra bolii și agenților infecțioși. Pentru a vă spori și întări imunitatea, puteți consuma ceaiuri, vitamine, minerale, care stimulează activitatea și rezistența acestuia.
  • Încercați să faceți mai multă activitate fizică: specialiștii consideră că există o asociere clară între nivelul ridicat de activitate fizică și capacitatea sistemului imunitar de a face față mai multor tipuri de agenți infecțioși. Pe lângă acestea, activitatea fizică este esențială pentru a vă menține integritatea cognitivă, rezistența musculară și osoasă.
  • Integrați mai multe fructe și legume în dieta dumneavoastră. Deoarece conțin vitamine și o gamă variată de minerale implicate în susținerea funcției imunitare, fructele și legumele se consideră a fi o sursă excelentă de compuși bioactivi care întăresc imunitatea.
  • Prezentați-le apropiaților dumneavoastră beneficiile vaccinării și explicați-le faptul că este vorba despre o modalitate principală de a preveni gripa și complicațiile asociate. Chiar dacă persoana respectivă are o imunitate puternică, tot există riscul de a face gripă și de a deveni astfel o sursă de infecție pentru alte persoane expuse riscului de complicații.
  • Dacă manifestați simptome de gripă, nu ieșiți afară. Puteți solicita ajutorul cuiva în ceea ce privește medicamentele, cumpărăturile sau alte lucruri necesare. Ieșind afară, contribuiți la riscul de infecție al altor persoane. Atunci când ieșiți, purtați neapărat masca de protecție.

Vaccinarea – cea mai eficientă strategie de a preveni gripa și complicațiile

Administrarea unui vaccin antigripal este recomandată pentru toate persoanele cu vârsta peste 6 luni, care nu prezintă contraindicații. Reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire, însă și de control, a gripei. Eficiența vaccinului este demonstrată în special în rândul copiilor cu vârsta de peste 2 ani și adulților sănătoși, variind între 10-60%. Cea mai scăzută eficacitate apare când tulpinile virale vehiculate în mediu sunt altele decât cele conținute în vaccinul administrat. Este o realitate posibilă, deoarece virusurile frecvent suferă mutații și, astfel, se dezvoltă noi tulpini care au potențialul de a fi mult mai virulente și de a produce chiar simptome noi.

FDA-ul a aprobat atât vaccinuri trivalente, cât și cvadrivalente, care conțin mai multe tulpini virale astfel încât să se asigure imunizarea împotriva acestora. În ceea ce privește imunizarea femeilor însărcinate, studiile demonstrează că vaccinarea în timpul sarcinii nu doar că reduce la jumătate riscul de a dezvolta gripă, ci reduce și riscul ca sugarii (până la 24 de săptămâni) să contracteze infecția virală. În anumite grupuri, inclusiv persoanele în vârstă, persoanele cu stare imunitară depresivă și sugari, vaccinul antigripal este mai puțin eficient în contractarea infecției, dar pare a fi esențial pentru a reduce incidența complicațiilor și potențialul violent al simptomelor.

Te-ar putea interesa: Carmol Flu

Antibioticele nu te scapă de gripă!

Dacă pentru un tratament eficient, gândul te duce imediat la antibiotice, ar fi bine să renunți. Gripa este determinată de un virus și nu de infecția cu o bacterie, iar antibioticele sunt eficiente doar în lupta cu bacteriile. Așadar, în cazul gripei, antibioticele nu au aproape niciun efect, decât dacă este complicată cu o suprainfecție bacteriană.

Marea greșeală este să preferi să te tratezi singur, cu ceea ce crezi că ar funcționa, în loc să apelezi la sfatul unei persoane competente: un doctor, un farmacist.

Share this post