Ce este colagenul?

Ce este colagenul?

colagen blog Farmacia Terrapharm
Image by FP_atkwork on Freepik

Colagenul este o proteină pe care organismul o produce în mod natural şi reprezintă aproape o treime din totalul proteinelor. Fibrele puternice ale colagenului acționează ca un „lipici” ce păstrează pielea şi cartilajele sănătoase, hrănesc părul, întăresc unghiile, dar şi oasele şi ligamentele. Tocmai de aceea, sursele de colagen din alimente şi suplimente au devenit foarte populare.

Este cea mai abundentă proteină din corp, reprezentând o treime din compoziția proteică a organismului. Denumirea vine de la cuvântul grecesc „kolla”, care înseamnă lipici. Fibrele puternice de colagen au rolul de a face oasele puternice, de a permite pielii și tendoanelor să se întindă și de a ajuta pielea să se refacă după o rană. Este o componentă majoră a oaselor, pielii, mușchilor, tendoanelor și ligamentelor. Se găsește, de asemenea, în multe alte părți ale corpului, inclusiv la nivelul vaselor de sânge, corneei și dinților.

Te-ar putea interesa: Vichy Neovadiol Complex Substitutiv – Cremă de noapte

Există mai multe tipuri de colagen?

Există o superfamilie de 28 de tipuri de colagen, dintre care colagenul de tip I reprezintă 90%. Cele mai importante cinci tipuri de colagen sunt:

  • Colagen tip I: conferă structura pielii, oaselor, tendoanelor, cartilajului fibros, țesutului conjunctiv, dinților.
  • Colagen tip II: se găsește în cartilajul elastic care acoperă suprafețele articulare.
  • Colagen tip III: susține structura mușchilor, organelor, vaselor.
  • Colagen tip IV: se găsește preponderent la nivelul pielii, fiind principala componentă a membranei bazale.
  • Colagen tip V: se găsește împreună cu colagenul tip I în os, cornee, mușchi, ficat, plămâni, păr și placentă.

Colagenul şi pielea

Proporția de colagen din piele variază, în funcție de vârstă. Astfel, pielea tânără este compusă 80% din colagen de tip I şi aproximativ 15% de tip III. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, capacitatea organismului de a reface rezervele naturale de colagen scade cu aproximativ 1,0% – 1,5% în fiecare an. Pentru noi, acest lucru înseamnă apariția liniilor de expresie, a ridurilor fine şi mai apoi a celor accentuate, iar ulterior în scăderea elasticității pielii şi subțierea ei.

Beneficiile colagenului

Îmbunătățește sănătatea oaselor și articulațiilor

Împreună cu acidul hialuronic, colagenul ajută la refacerea cartilajelor și crește gradul de lubrifiere. Colagenul contribuie la atenuarea inflamațiilor articulare, în special inflamațiile apărute din cauza înaintării în vârstă, dar are și capacitatea de a preveni afecțiuni precum artrita, artroza, osteoporoza, guta sau osteoartrita. Datorita faptului că reprezintă 90% din structura ligamentelor, tendoanelor și articulațiilor, colagenul sprijină regenerarea celulelor și poate reduce durerile asociate cu simptomele artritei.

Contribuie la sănătatea pulmonară

Colagenul este secretat în mod natural și la nivelul plămânilor și membranelor care îi protejează. Împreună cu elastina, colagenul ajută la elasticitatea țesuturilor din plămâni și automat la buna funcționare a acestora.

Contribuie la sănătatea sistemului gastrointestinal

Secretat la nivelul stomacului, colagenul previne deshidratarea și ajută la reglarea secrețiilor gastrice. Poate preveni apariția arsurilor gastrice, dar și a altor afecțiuni gastrointestinale precum ulcerul. Peptidele din colagen ajută la reținerea apei în intestine și stimulează mișcarea la nivelul tractului intestinal.

Contribuie la sănătatea sistemului muscular

După efortul fizic, colagenul ajută la recuperarea mușchilor, repară și rehidratează proteinele care se distrug în timpul activităților intense.

Contribuie la sănătatea ochilor

Colagenul se regăsește la nivelul ochilor, mai exact în cornee, acolo unde substanța este esențială pentru a menține zona hidratată. Are rol de tonifiere pentru globul ocular.

Contribuie la sănătatea pielii și părului

Colagenul este principala componentă a dermei, care îi asigură flexibilitate și elasticitate. Cu ajutorul colagenului, pielea rămâne întinsă și se împiedică apariția celulitei și vergeturilor. De asemenea, colagenul datorită rolului de hidratare și regenerare pe care îl are, reduce efectele nocive ale factorilor externi.

Rolul colagenului în dermatocosmetică

Colagenul ajută la menținerea calitativă a structurii pielii și îmbunătățește în mod vizibil starea epidermei și funcționarea anumitor organe interne care sunt responsabile de afecțiuni ale pielii. În dermatocosmetică, colagenul are proprietăți hidratante, previne celulita, uniformizează aspectul pielii corpului, împiedică apariția ridurilor și chiar are capacitatea de a le diminua pe cele existente.

Ce alimente stimulează producția naturală de colagen

În topul alimentelor care stimulează producția de colagen se află peștele datorită acizilor grași Omega 3 din compoziție. Imediat pe listă sunt trecute proteinele de origine animală, dar și semințele bogate în acizi grași precum nuci și alune. Citricele și legumele verzi precum sfecla, ardeii roșii, morcovii, cartofii dulci sunt și ele alimente care stimulează producția naturală de colagen datorită conținutului mare de vitamina C și vitamina A.

Ce mai poti face:

  • Consumă multe lichide: Pentru a preveni deshidratarea și apariția ridurilor, consumă cât mai multe lichide, în special apa;
  • Consumă cereale integrale: Cerealele conțin siliciu, ingredient care încurajează producția de colagen și îmbunătățește sistemul digestiv;
  • Consumă antioxidanți: Avocado, broccoli sau ceai verde sunt antioxidanți care te ajută să îți menții elasticitatea pielii;
  • Folosește creme cu factor de protecție: Rolul cremelor cu factor de protecție solară este de a-ți apăra pielea de efectele nocive ale factorilor externi, indiferent de sezon.

Consumă suplimente alimentare care conțin colagen. Suplimentele alimentare care au în compoziție colagen protejează sănătatea oaselor și cartilajelor și îți mențin pielea tânără. Printre produsele recomandate se numără: uleiul de argan, de migdale și unul de shea, produse pe care le poți folosi în locul cremelor obișnuite de îngrijire.

Te-ar putea interesa: Doppelherz System – Kollagen Beauty

Însă, ca orice alt supliment alimentar, trebuie să știi că există câteva posibile precauții ale suplimentelor cu colagen. Pot apărea dureri musculare și articulare și se poate resimți un gust amărui, o respirație urât mirositoare și o sensibilitate ridicată la alergii. Înainte de administrarea suplimentelor este indicat să citești prospectul produsului pentru a preveni apariția alergiilor, dar și pentru a lua la cunoștință eventualele efecte secundare.

Share this post