Totul despre balonare: de ce apare și cum o putem evita

balonare blog Farmacia Terrapharm

Totul despre balonare: de ce apare și cum o putem evita

balonare blog Farmacia Terrapharm

Cu toții ne-am confruntat măcar o dată cu un episod de balonare, un disconfort care ne poate da toată ziua peste cap.

Balonarea, cunoscută și sub denumirea de meteorism abdominal, este o tulburare gastrointestinală ce se întâlnește atât la adulți, cât și la copii. De regulă, balonarea este provocată de o masă prea bogată, de consumul de dulciuri și anumite alimente, cât și de tulburări hormonale sau stres. Există, însă, și cazuri în care acest disconfort poate ascunde boli grave, așa că nu trebuie să o tratezi cu indiferență.

Un studiu realizat cu sprijinul Societății Române de Gastroenterologie și Hepatologie din România a arătat că 67% dintre femei se confruntă cu senzația de balonare. Oricine poate suferi de meteorism abdominal, însă femeile sunt mai expuse decât bărbații, din cauza schimbărilor hormonale și fiziologice prin care trec.

Te-ar putea interesa: Carbocit

De ce ne balonăm?

Sunt numeroase motive pentru care ajungem să ne balonăm, mai jos vă prezentăm cele mai importante dintre acestea:

  • Consumul excesiv de alimente: Mâncarea excesivă sau consumul de alimente grase și procesate pot încetini digestia și pot duce la acumularea de gaze în stomac și intestin.
  • Consumul excesiv de băuturi carbogazoase: Băuturile carbogazoase, cum ar fi cola, pot provoca balonare deoarece acestea conțin dioxid de carbon, care poate fi eliberat în stomac și intestin.
  • Aerofagia: Aceasta este o problemă în care aerul este înghițit în timpul mesei sau al consumului de băuturi. Înghițirea aerului poate duce la balonare, deoarece acesta se acumulează în stomac și intestine.
  • Sindromul de colon iritabil: Aceasta este o afecțiune a tractului digestiv care poate provoca balonare, dureri abdominale și alte simptome.
  • Consumul excesiv de alcool: Alcoolul poate fi iritant pentru stomac și intestine, ceea ce poate duce la balonare.
  • Constipația: Ocluzia intestinală sau constipația poate duce la balonare, deoarece scaunul poate fi blocat în intestin și poate provoca acumularea de gaze.
  • Stresul – In perioadele tensionate organismul nostru nu mai functioneaza la cote optime, astfel incat pot aparea probleme digestive sau cele deja prezente se pot accentua.

Prin urmare, adaptarea stilului de viață poate fi utilă în reducerea frecvenței și severității balonării. Acest lucru poate include o alimentație sănătoasă și echilibrată, evitarea alimentelor care produc gaze și alcool, exercițiile fizice regulate precum și gestionarea stresului.

Când trebuie să ne adresăm specialistului

Deşi de cele mai multe ori se regleză din dietă şi adoptarea unui stil de viaţă sănătos există anumite situaţii când prezentarea la medic este necesară, întrucât fie ascunde o afecţiune organică, fie afectează semnificativ calitatea vieţii prin persistenţa sa.

Te-ar putea interesa: Kebene Plus

Care este tratamentul potrivit pentru balonare?

În principal, schimbarea stilului de viaţă cu adoptarea unei diete echilibrate reprezintă baza tratamentului. Desigur că putem asocia şi terapie medicamentoasă în vederea ameliorării simptomelor sau durerilor: antispastice pentru controlul discomfortului sau al durerilor abdominale; probiotice pentru reglarea microbiomului intestinal; substanţe ce reduc gazele pe bază de simeticonă; stimulant al secreţiei fluide.

În concluzie, balonarea poate fi o problemă neplăcută și jenantă pentru mulți dintre noi, dar există multe modalități prin care putem preveni și trata această afecțiune. De la modificarea alimentației la exercițiile fizice regulate, există multe opțiuni la îndemâna noastră pentru a ne ajuta să ne simțim mai confortabil în propriul corp. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră dacă simptomele de balonare sunt severe sau însoțite de alte simptome, pentru a putea identifica cauza exactă și a primi un tratament adecvat. Cu puțină atenție la stilul de viață și cu ajutorul specialiștilor, putem învăța să trăim fără grija balonării și să ne bucurăm de viață fără nicio restricție.

Share this post