Alergii
Frecvența crescută a bolilor alergice pare a fi legată de stilul de viață, stres, poluarea continuă, precum și predispoziția înnăscută de a face aceste boli (atopie). Igiena exagerată, agresiunea organismului cu substanțe chimice și consumul de alimente tratate chimic reprezintă o parte importantă din factorii declanșatori ai bolilor alergice. Alergiile sunt rezultatul unui răspuns imunologic anormal al unei persoane la contactul cu factorii de mediu (aer, alimente, medicamente, substanțe chimice, venin, insecte, etc.). Bolile alergice se pot manifesta la nivelul pielii și mucoaselor, la nivel digestiv, la nivelul ochiilor și căilor respiratorii sau mai grav, la nivelul întregului organism. Cele mai cunoscute sunt alergiile respiratorii: rinite, rinosinuzite, astm bronșic alergic.
Alergiile respiratorii :
Se pot manifesta sezonier sau zi de zi în funcție de prezența alergenului cauzator. Cei mai frecvenți alergeni respiratori sunt: polenul, acarienii, mucegaiurile, părul de animale. Cea mai frecventă alergie respiratorie este rinita alergică. Simptomele sunt: strănut, congestia și obstrucția nazală, prurit nazal și ocular. Adeseori se pot confunda manifestările alergiilor de tip respirator cu cele ale virozelor respiratorii (răceli). Rinita alergică :
- Simptomele persistă mai mult de 7 – 10 zile ;
- Simptomele sunt mai severe într-un anumit loc sau anotimp ;
- Secrețiile nazale(rinoreea) sunt clare și abundente ;
- Predomină pruritul (mâncărime) nazal și ocular ;
- Lipsesc febra, durerile musculare și starea de rău general.
Virozele :
- Simptomele sunt : febră, dureri musculare și dureri de gât ;
- Simptomele se remit (estompează/dispar) după 7 zile ;
- Secrețiile nazale devin consistente și gălbui ;
- Prurit nazal și ocular minim.
Alergiile alimentare :
Se manifestă rapid, după ingerarea alimentului alergenic prin erupții pruricinoase, edeme faciale, prurit orofaringian, greață, vărsături, diaree și cel mai grav, edem glotic (ducând la moarte prin sufocare). Alergenii cel mai întâlniți sunt : proteinele din laptele de vacă, albușul de ou, alunele, arahidele, peștele, țelina, roșiile, cafeaua, piersicile și căpșunile. Pe lângă cele două categorii mai există alergii la veninul de insecte (duc la șoc anafilactic), alergiile medicamentoase, alergii la animale, etc.