Primăvara și alergiile sezoniere
Sistemul imunitar este creat pentru a lupta cu diferite entități care ar putea perturba integritatea organismului, cum sunt bacteriile, virusurile, paraziții, fungii, astfel încât, zi de zi, să putem funcționa normal. Și totuși, cum apar alergiile sezoniere?
Cantitatea de astfel de microorganisme potențial dăunătoare pe care sistemul imunitar le elimină poate ajunge în fiecare zi la câteva miliarde. Cu toate acestea, sistemul imunitar este conceput în așa fel încât să reacționeze normal în ceea ce privește factorii de mediu întâlniți.
De aceea, reacția normală la frumusețea primăverii este numai de bucurie vizuală și olfactivă, și nu de disconfort la cea mai mică adiere de vânt aducătoare de praf și/sau granule microscopice de polen al pomilor, florilor ori ierburilor perene.
Primăvara aduce pentru majoritatea persoanelor o stare de bine. Ziua devine mai lungă, vremea se încălzește, natura înflorește, lumina soarelui aduce energia care ne-a lipsit în timpul iernii. Schimbarea sezonului aduce și modificări în comportamentul uman, în nivelul de energie, în dorința de socializare dar și în programul de somn.
Deși majoritatea persoanelor trăiesc pozitiv aceste schimbări, pentru anumite persoane apar probleme, atât psihice cât și fizice, legate de schimbarea anotimpului.
Te-ar putea interesa: Balsam relipidant anti-iritații și anti-mancarime La Roche-Posay Lipikar Baume
Simptomele alergiei, provocate de numărul mare de anticorpi
La pacienții cu alergii, în încercarea lor de apărare împotriva alergenilor din mediul înconjurător (praf, polen), sistemul imunitar produce o cantitate mare de anticorpi care generează simptomele alergiei. În cazul alergiilor sezoniere, anticorpii se localizează la nivelul căilor respiratorii superioare și la nivelul ochiului (conjunctiva), provocând congestii.
În general, alergiile sezoniere se manifestă în perioada primăvară-toamnă, odată cu apariția și persistența polenurilor de plante și arbori, cel mai comun alergen fiind polenul de mesteacăn argintiu. Din câte s-a observat, incidența alergiilor cu diferite forme de expresie este din ce în ce mai mare.
Care sunt alergiile sezoniere cele mai frecvente ?
Polenul de mesteacăn argintiu este cel mai comun alergen dintre tipurile de polen produse de copaci, urmând cel de frasin, platan și stejar. De asemenea, polenul plantelor ierboase (predominant din mai și până în august), care provoacă „febra fanului” (rinita alergică) în timpul verii, iarba comună și iarba numită timoftică produc mari cantități de polen, mai ales în timpul zilelor fierbinți de vară care urmează celor ploioase. Polenul plantelor ierboase comune, precum urzica, măcrișul și cânepa, pot declanșa simptome alergice.
Alergiile sezoniere sunt declanșate de alergeni care apar mai frecvent într-un anumit anotimp
Polenul este alergenul cel mai frecvent incriminat în declanșarea alergiilor sezoniere de primăvară.
În perioadele de polenizare, persoanelor alergice li se recomandă să petreacă mai mult timp în interior, în special dimineața când este maximă concentrația de polen, să mențină nasul umed sau să protejeze mucoasa nazală și oculară cu produse speciale, indicate de specialiști. Administrarea medicamentelor antihistaminice nesedative este indicată tot dimineața. Specialiștii pot indica în anumite cazuri și imunoterapia, respectiv terapia de desensibilizare.
Semne și simptome specifice alergiilor
Pacientul alergic prezintă o serie de simptome extrem de deranjante, care se manifestă pe toată perioada existenței alergenului (polen) în mediu.
La nivelul ochilor, prezintă eritem conjunctival (înroșirea ochilor) cu lacrimare intensă și prurit ocular (mâncărime).
La nivelul aparatului respirator, poate prezenta strănut intens în accese, rinoree apoasă, prurit nazal, tuse uscată chinuitoare. În cazurile severe poate avea dificultăți de respirație (dispnee) și, uneori, există posibilitatea să evolueze nefavorabil către șoc anafilactic cu prognostic sever.
Alergiile sezoniere pot duce la rinită alergică cronică, sinuzită cronică, astm bronșic alergic, conjunctivită alergică cronică. De remarcat faptul că, odată instalată, alergia persistă toată viața, însă este foarte importantă gestionarea corectă a simptomelor.
Te-ar putea interesa: Alectra
Tratament simptomatic…
Cel simptomatic se face cu antihistaminice (antialergice) administrate zilnic în perioada premergătoare debutului sezonului de polenuri și se continuă pe toată perioada existenței în aer a alergenilor. Uneori, se pot asocia, în cazurile mai severe, bronhodilatatoare, corticoizi inhalatori sau cu administrare orală.
…și de desensibilizare la alergen
Cel mai important tratament este cel etiologic, respectiv tratamentul de desensibilizare la alergen. Acesta se face la indicația medicului alergolog, cu diluții succesiv crescute de alergen incriminat. Se administrează zilnic, sub formă de picături orale ce se pun sub limbă. Tratamentul se efectuează pe o perioadă de la 3 la 5 ani, iar rata de succes (dispariția alergiei) este foarte mare.
Alegerea unei alimentații corecte și echilibrate, stimularea secreției sucurilor digestive sau suplimentarea acestora la nevoie, rezolvă simptomele digestive în majoritatea cazurilor, dacă tulburările digestive sunt funcționale și nu au drept cauze alte afecțiuni digestive sau generale ale organismului.