Vitamina D

Vitamina D

  Să recunoaștem: vitamina D nu este o vitamină la fel de mediatizată ca popularele vitamine A sau E. Dar asta nu înseamnă că nu e importantă!   Numita și “vitamina soarelui”, vitamina D joacă un rol important pentru sistemul osos, imunitar și muscular, atât la copii cât și la adulți. Vitamina D se produce în organism prin expunerea la soare, pentru aproximativ 15-20 minute. Deficitul de vitamina D se accentuează, în general, în lunile reci de iarnă, dar și primăvara, când zilele însorite sunt mai puține și, automat, expunerea la soare este mai redusă. Din păcate însă, iarna, dar și primăvara, razele UVB care ajută corpul să producă vitamina D sunt mai puțin puternice.   Termenul de vitamina D la referă la diferite forme ale acestei vitamine, dintre care numai două sunt importante pentru oameni, și anume: vitamina D2 sau ergocalciferolul (sintetizată de plante) și vitamina D3 sau colecalciferolul (sintetizată de către oameni atunci când are loc expunerea la razele ultraviolete UVB).   În urma unui aport normal de vitamina D, putem evidenția numeroase beneficii pentru organism printre care se numără:

  • menținerea sănătății sistemului osos, vitamina D favorizând absorbția calciului și fosforului – în cazul copiilor previne rahitismul, în cazul bătrânilor previne fracturile și împiedică fragilizarea oaselor;
  • sprijină sistemul imunitar: ajută în lupta contra infecțiilor și alergiilor.În lipsa vitaminei D, celulele T nu pot reacționa eficient pentru a combate infecțiile care amenință organismul. Când celulele T sunt expuse la agenți patogeni, ele dispun de un mecanism de activare cunoscut ca receptor pentru vitamina D. Ca atare, celulele T au nevoie de vitamina D pentru a se activa. Prezența vitaminei D în circuitul sanguin duce la „armarea“ celulelor T, care detectează “invadatorii”pentru a-i distruge și elimina din organism.
  • reduce riscul dezvoltării sclerozei multiple;
  • are un rol cheie în stimularea funcției creierului, chiar și la vârste înaintate, dozele crescute de vitamina D fiind asociate cu o ameliorare vizibilă a simptomelor depresiei;
  • are rol în menținerea greutății normale a organismului;
  • reduce riscul de apariție a artritei reumatoide la femei;
  • scade riscul de dezvoltare a cancerului.

healthy Este foarte important ca necesarul de vitamina D să fie adus în organism din surse natural printr-o alimentație diversă în care se regăsește o cantitate importantă de vitamina D: somonul, macroul, tonul, sardinele, gălbenușul de ou, ficatul de vită, cerealele, nucile, merele și lactatele, însă cea mai ușoară metoda de a dobândi cantitatea necesara de vitamina D este expunerea la soare zilnic, minim 15 minute pe zi. Dacă acest lucru nu este posibil, se poate apela la suplimentele alimentare pentru a realiza necesarul zilnic de vitamina D .   Dozele recomandate de vitamina D  pentru nou-născuți sunt de 400UI/zi, pentru copii și adolescenți  800UI/zi, iar pentru adulți, între 800-2000UI/zi, în funcție de greutatea corporală. Un aport exagerat de suplimente alimentare cu vitamina D poate provoca toxicitatea acesteia în organism. Nu trebuie să uităm niciodată că e important să avem o “măsură” în toate.  

Share this post