Ficatul și ce îi poate afecta sănătatea
Practic, mâncarea ingerată trebuie prelucrată de către ficat înainte de a fi distribuită în organism. În plus, ficatul produce anumite proteine importante pentru coagularea sângelui. De aceea, starea de sănătate a fiecăruia este direct legată de funcționarea optimă a ficatului.
Ficatul reprezintă un organ multifuncţional şi esenţial pentru buna funcţionare a întregului organism. Iar în mare parte ţine de noi să-i păstrăm sănătatea. Iată principalii factori care se fac vinovaţi de îmbolnăvirea acestuia.
Ficatul are rol atât de „fabrică” prin producţia de proteine (albumină), factori de coagulare (II, VII, IX, X), bilă, hormoni (angiotensinogen), cât şi de „coş de gunoi” (metabolizarea alcoolului, medicamentelor etc.) şi „depozit” (stocarea vitaminelor liposolubile – A, D, E, K; fierului, a carbohidraţilor – glicogen). De asemenea, ficatul prezintă o funcţie imunologică importantă pentru organism (sistem fagocitar mononuclear).
Te-ar putea interesa: Slaboficat Slim
Cine îmbolnăveşte ficatul?
-
Consumul de alcool
Alcoolul se metabolizează la nivelul ficatului. Consumul cronic (regulat) şi excesiv de alcool determină leziuni hepatice ce duc la steatoză, hepatită sau ciroză hepatică alcoolică. Steatoza hepatică indusă de alcool (ficat gras alcoolic) este primul răspuns al ficatului la consumul de alcool şi este caracterizată de depunerea de grăsime la nivelul celulelor hepatice. Dacă consumul de alcool continuă, steatoza va evolua în steatohepatită alcoolică, apoi în fibroză cu formarea nodulilor de regenerare şi ciroză hepatică.
-
Dieta bogată în grăsimi
Nutriţia este un factor de risc controlabil ce joacă un rol-cheie în dezvoltarea bolii hepatice grase non-alcoolice (NAFLD). Ca şi în cazul consumului de alcool, NAFLD prezintă mai multe etape şi poate evolua până la ciroză hepatică sau hepatocarcinom. Studiile au arătat că un consum crescut de carbohidraţi, în special cei rafinaţi, grăsimile saturate şi proteinele din carne pot determina apariţia NAFLD. În prezent, modificarea stilului de viaţă reprezintă principalul tratament.
-
Bolile metabolice
NAFLD este asociată cu diabetul zaharat tip II, hipertensiunea arterială, dislipidemia şi obezitatea. Modificarea stilului de viaţă cu evitarea sedentarismului (activitate fizică moderată zilnică)şi scăderea ponderală pot ameliora steatoza, dislipidemia, dar şi rezistenţa la insulină.
-
Excesul de medicamente
Consumul de medicamente fără prescripție medicală este foarte dăunător ficatului, întrucât acesta poate ajunge ca, din cauza supradozajului, să nu le mai poată descompune, diminuându-se astfel capacitatea de a metaboliza substanțele.
Antidepresivele, corticosteroizii și antialgicele pot provoca leziuni hepatice. Daunele pot ajunge până la insuficiență hepatică completă. Acest lucru nu este valabil doar pentru medicamentele convenționale, ci și pentru suplimentele naturale sau plantele aromatice, întrucât și acestea pot fi dăunătoare pentru ficat, dacă sunt consumate în cantități mari.
Multe medicamente sunt metabolizate de ficat. Medicamentele intravenoase pot transmite infecții precum hepatita B și C, ducând la boli hepatice cronice și posibil cancer hepatic. Ciupercile halucinogene conțin substanțe chimice pe care ficatul nu le poate tolera, utilizarea frecventă a canabisului (denumită și marijuana) provoacă leziuni hepatice, mai ales dacă este combinată cu alte medicamente care metabolizează ficatul și cu alți factori care dăunează ficatului (adică, hepatita C, boala ficatului gras). Utilizarea zilnică a marijuanei va cauza cicatrici severe la nivelul ficatului și, în cele din urmă, va provoca moartea permanentă a ficatului (alias, ciroza). Verificați doza prescrisă pentru fiecare medicament și nu depășiți doza maximă alocată pe zi. Încercați să limitați utilizarea acestor medicamente pentru cât mai puțin timp posibil, deoarece pot crea dependență și pot duce cu ușurință la toxicitate hepatică.
-
Expunerea la mediu toxic
Ficatul are rol în detoxifierea organismului motiv pentru care este susceptibil la toxicitate. Expunerea profesională sau accidentală la anumite substanţe (pesticide, insecticide, vopseluri etc.) poate determina leziuni hepatice acute. Expunerea prelungită poate înterveni în procesul de carcinogeneză şi implicit în apariţia cancerului hepatic.
-
Virusurile hepatitice (VHB, VHD, VHC)
Infecţiile cu virusurile hepatitice B, D şi C pot determina forme acute sau cronice de boală. În foarte multe cazuri, infecţia cronicizează ducând la inflamaţie cronică. În timp, evoluţia este spre ciroză şi/sau hepatocarcinom.
Adoptă un stil alimentar sănătos, echilibrat și sustenabil
Și pentru că am menționat, deja, importanța dietei în menținerea sănătății ficatului, iată criteriile după care trebuie să te ghidezi. Evită mâncărurile supracalorice, bogate în grăsimi saturate și carbohidrați rafinați (cum ar fi pâinea alba, orezul alb și pastele clasice), precum și cele bogate în zahăr. De asemenea, este recomandat să eviți, pe cât posibil, crustaceele crude sau gătite parțial, pentru că dăunează ficatului.
În schimb, încearcă să urmezi o dietă echilibrată, bogată în fibre, pe care le poți obține din fructe proaspete, legume proaspete și gătite (dar nu cu mult ulei sau unt) și cereale integrale (pâine, paste și orez integrale, mai precis). Dacă obișnuiești să mănânci carne, nu trebuie să o elimini din dietă, ci doar să ai grijă la cantitatea de carne roșie consumată, în medie, pe lună, fiind preferabil să te orientezi, mai mult, spre carne de pasăre și pește. Lactatele sunt, de asemenea, importante, fiind surse foarte bune de proteine, calciu și vitamine, dar este recomandat să optezi pentru variantele cu un conținut redus de grăsimi. În ceea ce privește grăsimile, acestea nu trebuie să lipsească din alimentație, dar în cantități mici spre moderate și obținute din surse sănătoase, cum ar fi nucile, semințele, avocadoul și uleiurile presate la rece (grăsimi mononesaturate și polinesaturate). Nu în ultimul rând, hidratarea corespunzătoare este esențială.
Te-ar putea interesa: Total Cleanse™Liver
Fă exerciții fizice regulate
Atunci când ești consecvent în sport, rezultatele se văd mai repede și mai ușor. În plus, activitatea fizică regulată este foarte importantă pentru sănătatea ficatului, deoarece ajută la arderea trigliceridelor, pentru energie, și poate ajuta chiar și la reducerea grăsimii de la nivelul ficatului.